Клаудикацио интермитенс – разпространено заболяване – трудно за произнасяне, но лесно за лечение

Клаудикацио интермитенс е заболяване, засягащо краката. Известно е като “периодично накуцване”. Дължи се на влошаване на кръвоснабдяването на краката и недостатъчен приток на кръв към мускулите на подбедрицата, т.е. в основата на това заболяване стои периферна артериална недостатъчност. Такава се наблюдава в случаите на стесняване на кръвоносните съдове на краката и нарушаване притока на кръв и хранителни вещества към мускулатурата им. Това най-често е следствие от натрупване на липидни плаки по стените на артериите в тези зони.

Следователно застрашени от развитие на периодично накуцване са преди всичко хората с висок холестерол. Като други основни предразполагащи причини за развитие на клаудикацио се посочват тютюнопушенето, диабетът, заседналият начин на живот и др.

Основните симптоми, с които се проявява заболяването, са : силна болка в областта на прасеца, дори при слаби натоварвания, която често възпрепятства продължителното ходене и налага чести почивки; студени крака, видими промени в цвета на кожата на краката при повдигането им нависоко и свалянето им, силни болки нощем и усещане за мравучкане.

За диагностицирането на заболяването се ползват данни и показатели за наличие на някое от предизвикващите го състояния и се провеждат някои специфични изследвания за установяване на артериален шум (брут) в краката, ангиография и др.

За предотвратяване развитието на периодичното накуцване от първостепенна важност е съблюдаването на правилна профилактика, особено при хора, засегнати от някое от предразполагащите състояния. Стесняването на кръвоносните съдове и отлагането на плаки по стените им може да се повлияе с прием на продукти, понижаващи нивата на холестерола и предотвратяващи агрегацията на кръвните тромбоцити, водеща до образуването на тромби и запушването на кръвоносни съдове. Изключително подходящ за страдащите от клаудикацио интермитенс е природният продукт Липибор.

Той успешно понижава тромбоцитната агрегация и има силен ефект върху понижаването на лошия холестерол, с което подобрява кръвоснабдяването и облекчава симптомите на периодичното накуцване.

borola
Споделяне