Как да намалим високия холестерол

Как да намалим високия холестерол – 6 вълшебни напитки

В следващите редове ви предлагаме приятни варианти как да намалим високия холестерол през летните месеци.

Ето кои са най-подходящите напитки при висок холестерол

  • Зелен чай – тази напитка забавя усвояването на холестерол в чревния тракт. Зеленият чай съдържа катехини и други антиоксидантни съединения, които се счита, че помагат за понижаване на „лошия“ LDL и общия холестерол.
  • Соево мляко – соята е с ниско съдържание на наситени мазнини. Замяната на сметана или млечни продукти с високо съдържание на мазнини със соево мляко може да помогне за намаляване или поддържане нивата на холестерола. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се консумират 25 гр на ден соев протеин с доверен произход като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. С това се цели да намалим риска от сърдечни заболявания.
  • Овесени напитки – овесът е добре известен със способността му да контролира нивата на холестерол. Това е така, защото съдържа бета-глюкани. Благотворният им ефект относно нивата на холестерол се запазва дори след преработка на овеса в напитки като овесено мляко.
  • Доматен сок – доматите са зеленчуци, богати на съединението ликопен, което може да подобри нивата на липидите и да намали „лошия“ LDL холестерол. Някои изследвания сочат, че преработката на доматите в сок увеличава съдържанието на ликопен. Доматеният сок е богат и на редуциращи холестерола фибри и ниацин.
  • Смути от горски плодове – редица плодове са богати на антиоксиданти и фибри. И двете вещества могат да ни помогнат да намалим високите нива на холестерол. По-специално в антоцианините (мощни антиоксиданти в горските плодове), може да се крие отговорът на въпроса как да намалим високите нива на холестерол. Горските плодове, също така, са с ниско съдържание на калории и мазнини. Подходящи плодове за тази цел са ягоди, боровинки, малини и къпини.
  • Какаови напитки – основната съставка на тъмния шоколад съдържа антиоксиданти, наречени флаваноли, които могат да подобрят нивата на холестерола. Какаото също така е богато на мононенаситени мастни киселини. Но за любителите на какаови напитки е важно да подберат такива, които не съдържат наситени мазнини.

Любопитно е, че според някои изследвания ниската до умерена консумация на алкохол може да бъде по-полезна от гледна точка на сърдечното здраве, отколкото пълния отказ от алкохолните напитки. Умерената консумация изглежда повишава „добрите“ HDL нива на холестерола. Но превишаването на нормата крие сериозни рискове не само за нивата на холестерола, а и за цялостното здраве на организма.

Как да намалим високия холестерол с природни средства

За поддържане на холестерола в норма специалистите препоръчват приема на Липибор / Lipibor®. Този изцяло природен продукт регулира по безопасен начин нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Щадящото, но едновременно с това безкомпромисно действие на този продукт се дължи на уникалната природна формула, която комбинира екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкани. Съставките са подбрани така, че взаимно се допълват и подсилват своя ефект. Освен, че понижава нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите, природният продукт повишава нивата на „добрия“ холестерол. Продуктът е подходящ и за диабетици, хора в напреднала възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне