Възможно ли е употребата на някои лекарствени средства да е причина за повишаване на холестерола

Огромна част от лекарствените продукти имат странични ефекти и водят до нежелани взаимодействия в организма, които в много случаи могат да са дори по-сериозни от ползите спрямо заболяването, което се лекува с тези лекарства. За много лекарствени средства се появяват неопровержими данни, че приемът им води до повишаване нивата на холестерол в кръвта, последствията от което може да бъдат много тежки.

Няколкостотин милиона човека в световен мащаб имат висок холестерол. Въпреки, че в голяма част от случаите причината за него се крие в генетични фактори или неправилен хранителен режим, някои лекарства, които засегнатите хора приемат срещу други заболявания, са не по-малко значим фактор, способстващ за опасното повишаване на серумния им холестерол. Това налага смяна на метода на лечение при въпросните пациенти или включването към лекарствения им режим и на средства, понижаващи лошия холестерол.

Макар въпросният страничен ефект на лекарствата да не се проявява при всеки, рискът за здравето на приемащите ги си остава, особено при пациентите, при които са налице и други рискови фактори за поява на сърдечни проблеми – наднормено тегло, хипертония, аритмии и др.

Ето някои от групите лекарствени продукти, за които има данни, че действието им в някои случаи води до влошаване на холестеролните показатели:

Стероиди – леко покачват триглицеридите и нивата на общия холестерол

Препарати, съдържащи хормона прогестин – предимно противозачатъчни средства, които обаче повишават лошия и понижават добрия холестерол при някои жени

Ретиноидни продукти – лекарства, които се прилагат основно локално при лечение на акне и други кожни състояния. Счита се, че съдържащият се в тях витамин А оказва влияние на черния дроб, който е основният орган, участващ в холестеролната обмяна

Бета блокери и диуретици – лекарствени средства, които се предписват за лечение на хипертония (високо кръвно налягане). Има отчетени случаи, при които те са предизвикали хиперлипидемия (увеличаване на липидите в кръвта) у някои пациенти.

Хората, които се лекуват с лекарствени средства от изброените групи, въобще не са малко и се препоръчва стриктно следене на холестеролните показатели по време на лечението им. Като уместна и безвредна мярка, която може да вземат за успешно понижаване на лошия и повишаване на добрия си холестерол, се препоръчва приемът на Липибор – оригинална и доказана комбинация от природни съставки, осигуряваща здравословни нива на холестерола в кръвта.

borola
Споделяне