висок холестерол

Висок холестерол при деца! Какво трябва да знаят родителите?

Проблемът висок холестерол при деца е изключително важна тема и родителите трябва да бъдат добре осведомени, за да го решат навреме. В настоящата статия ще дадем повече информация какви са причините за високия холестерол при децата и как да се намалят стойностите му.

Какво е холестерол и защо има деца с висок холестерол?

Холестеролът се произвежда от черния дроб и представлява мастна субстанция, която под формата на микроскопичните частици липопротеини, се пренася в кръвта. Освен във всяка клетка в човешкото тяло, той може да бъде открит и в някои храни от животински произход. Когато говорим за холестерол, той съществува под две форми – “добър” и “лош” холестерол, които образуват общия холестерол. Понятието “висок холестерол” характеризира опасния такъв. “Лошият” холестерол транспортира холестерола към артериите, полепва по тях и провокира поява на сърдечно-съдови заболявания. Обратно, “добрият” холестерол е полезен за организма и предпазва от гореспоменатите проблеми.

Причините за висок холестерол при деца могат да бъдат няколко: затлъстяване, лош хранителен режим, слаба физическа активност, наследствени заболявания. Родителите на деца, които влизат в някоя от посочените графи, трябва да бъдат много внимателни и да вземат подходящи мерки. Контролирането на холестерола, без намесата на агресивни продукти, води до навременни положителни резултати без опасност за детското здраве.

Висок холестерол при деца – как да се справим?

Родители, обърнете внимание на съветите ни за справяне с високия холестерол, които важат с пълна сила и при възрастни.

  • Промяна в хранителните навици – забравете за трансмазнините, “бързите”, преработени и пържени храни. Заменете ги с такива, приготвени на фурна, на пара или варени. Добавете към менюто продукти със съдържание на полезни мазнини – риба, сурови ядки, зехтин, авокадо. Включете към диетата нискомаслени млечни продукти, нетлъсти меса, яйца, свежи плодове и зеленчуци. Ограничете захарта, пакетираните храни и сокове, оптимизирайте приема на вода. Гответе у дома, като стимулирате цялото семейство да се храни здравословно.
  • Физическа активност – тя се грижи за общото здраве на организма. Поддържа здравословното тегло, психическото здраве, контролира нивата на холестерола, превенция е срещу сърдечно-съдови заболявания. Спортувайте заедно – бъдете добър пример за вашите деца.
  • Натурални средства – здравословният начин на живот е приоритет при висок холестерол. Когато правим важен избор, засягащ здравето на нашите деца, трябва да подбираме такива продукти, които се справят ефективно с проблема и са безопасни.

Помощно средство от природата с доказан ефект при деца с висок холестерол

Стопроцентовият естествен продукт Липибор / Lipibor® се грижи за контрола на холестерола в кръвта, като понижава общите му стойности, повишава нивата на “добрия” холестерол и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Липибор съдържа уникална комбинация от бета-глюкан, ниацин и поликозанол, и може да се използва в съчетание с медикаменти, при диабетици и пациенти с намалена функция на черния дроб. Приемът на Липибор не предизвиква нежелани ефекти.

borola
Споделяне