Висок холестерол? Не изпадайте в паника. Научете как да предотвратите здрвословните рискове! (част 2)

В първата част на статията Ви представихме някои от основните правила на хранителния режим при висок холестерол, които хората трябва да спазват за да го понижат и предотвратят риска от сериозни заболявания, част от които – животозастрашаващи. В настоящата втора част на статията ще се запознаете и с останалата част от тези правила. Ето ги и тях:

  • Както стана ясно приемът на фибри е една от основните предпоставки за преодоляване на сърдечносъдовия риск. Какво още трябва да знаете за тях? Известно е, че в повечето видове храни, се съдържат фибри и от двата типа. Препоръчителна според специалистите е употребата на зеленчуци и плодове по време на всеки от хранителните приеми. Фибрите трябва да бъдат консумирани по три пъти, всяка седмица.
  • Как стои въпросът по отношение на приема на мазнините при хората с висок холестерол? Както стана ясно от първата част на статията, мазнините не трябва да превишават 30% от калорийния прием за деня. Какво на практика означава това? Мазнините, които човекът със завишени холестеролни нива може да поеме на ден, не бива да бъдат повече от 70 грама. Наситените мазнини, които се консумират за деня не бива да са повече от 7% от общия калориен прием, което всъщност означава – не по-голямо количество от 20 гр. Коя е причината за тази необходимост? Този вид мазнини в най-висока степен повишават нивата на серумния холестерол. В храните, в които се съдържа малко количество наситени мастни киселини се намира и по-малко холестерол. Освен това те са и бедни на калории. Всички тези свойства ги правят основни съюзници в борбата за намаляване на наднорменото тегло и лошия холестерол и повишаването на добрия. Кои са храните, които са богати на наситени мастни киселини, и които съответно трябва да бъдат избягвани…ще научите в третата, последна част на материала.
borola
Споделяне