Висок холестерол? Не изпадайте в паника. Научете как да предотвратите здрвословните рискове! (част 1)

Всеки специалист ще потвърди, че при установени високи нива на холестерола, с цел тяхното нормализиране, хората се налага да извършат някои основни промени в начина си на живот. Те включват както прекратяване употребата на алкохол, цигари, понижаване на телесното тегло, увеличаване на физическата активност, така и някои основни здравословни промени в хранителния режим. По този начин се елиминират здравословните рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като се предотвратява и увеличаването на теглото. Наднорменото тегло води до по-високи холестеролни нива и съответно до по-голяма опасност за здравето.
Според специалисти съществуват някои основни правила на хранителния режим, които всеки човек с висок холестерол е необходимо да следва, ако иска да се предпази от неприятните последици. Въз основа на тези норми общият обем на:

  • мазнините не трябва да превишава 30% от калорийния внос за деня
  • холестерола е добре да не е по-голям от 200 мг
  • въглехидратите трябва да представлява до 60% от дневния прием на калории
  • наситените мазнини е препоръчително да не надвишава 7% от калорийния прием за деня
  • мононенаситените мазнини е необходимо да представлява 10 – 15% от дневния прием на калории

При повечето хранителни режими акцентът пада върху забранените храни, които в повечето случаи са предпочитани от страдащите от висок холестерол хора. Затова много по-добър ефект се постига, когато се отделя по-голямо внимание на храните, които е препоръчително да се приемат. Как трябва да се храним, ако имаме висок холестерол и искаме да го понижим и предотвратим съпътстващите го рискове за здравето? Ето ги и основните правила, които ще ни помогнат за тази цел:

  • Според специалисти, една от най-важните предпоставки за намаляване на сърдечно-съдовия риск е приемът на храни, които съдържат голямо количество фибри. Препоръчителната доза фибри на ден, според специалисти, възлиза на 12-25 гр. Фибрите се разделят на два вида – неразтворими и разтворими. Разтворимите фибри, за разлика от неразтворимите, се абсорбират от организма и съответно са по-полезни тъй като намаляват нивата на лошия холестерол. По-богатите източници на разтворими фибри са нахут, грах, боб, зеленчуци, леща, плодове, овес.
borola
Споделяне