висок холестерол

Висок холестерол – да го преборим със здравословни продукти

Когато имаме висок холестерол, не само е необходимо да знаем какви продукти да използваме в кухнята, но и как да ги приготвяме по здравословен начин. Единствено така ще успеем да наложим траен и ефективен контрол над мастната субстанция в кръвта и да намалим високия сърдечно-съдов риск. Нека видим кои са здравословните продукти и щадящите готварски техники и да ги приложите още сега, за да спечелим веднъж завинаги битката с холестерола!

Здравословни продукти в кухнята в борбата срещу високия холестерол

Специалистите по диететика и хранене са категорични, че не е необходимо да „забравим“ за любимите си рецепти, за да успеем да понижим високия холестерол. За наша радост можем съвсем спокойно да продължим да ги приготвяме с удоволствие, стига само да заменим вредните продукти с тяхната полезна алтернатива. Топ съветите на експертите в тази насока са:

  • да заменим маслото или маргарина с растителни масла
  • вместо майонеза да използваме гръцки йогурт, нискомаслена заквасена сметана или горчица
  • да използваме нискомаслено кисело мляко на мястото на пълномаслено; същото важи с пълна сила и за прясното мляко
  • да избягваме да поднасяме картофен чипс като гарнитура; вместо него можем да заложим на далеч по-полезните пълнозърнести солени бисквити
  • пълномасленото сирене да отстъпи мястото си на нискомаслено или такова, което е обезмаслено
  • когато ни се налага да използваме сладолед, за да приготвим определен десет, той да е нискомаслен
  • да овкусяваме салатите с помощта на ядки (орехи, бадеми, кедрови ядки), семена (лен, сусам) вместо с нездравословни мазнини; освен че повишават холестерола, те са изключително вредни.

Здравословни техники на готвене срещу висок холестерол

Относно начините на приготвяне на храната нутриционистите са единодушни, че страдащите от висок холестерол, непременно трябва да заложат на по-щадящи техники на готвене. Такива са печенето (във фурна, на скара или на шиш), варенето, задушаване на пара, поширане. По думите им, която от тях да изберем, няма да сбъркаме, защото ще предадем здравословен завършек на всяко ястие.

Усилване на положителния ефект, който оказват върху високия холестерол готвенето със здравословни продукти и щадящите готварски техники

Водещите специалисти по хранене и диететика у нас недвусмислено заявяват, че за да се наложи ефективен контрол над високия холестерол, здравословното хранене трябва да се комбинира с приема на Липибор / Lipibor®. Този 100% природен продукт е разработен на базата на 3 изцяло натурални съставки – Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Всяка от тях играе важна роля за регулиране на холестерола, а 3-те заедно взаимно допълват и усилват ефекта си. В резултат на уникалната симбиоза на съставките Липибор успява да върне нивото на холестерола в нормални граници. Положителният ефект от употребата на продукта се забелязва 6-8 до 12 седмици след началото на приема. За постигане на оптимални резултати се препоръчва Липибор да се прилага продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето дори на диабетици и хора на преклонна възраст поради изцяло природния произход на съставките.

borola
Споделяне