HDL холестерол

HDL холестерол – как регулира нивата на лошия холестерол?

Всеизвестен факт е, че холестеролът, освен вреди, има и известни ползи за здравето ни. Това е вид мастна субстанция, която се произвежда в черния дроб и всеки човек има нужда от определени количества от нея за поддържане на добро здраве.

Т.н. „добър“ холестерол, който в медицинските среди е по-познат като HDL холестерол (липопротеин с висока плътност), в действителност понижава нивата на „лошия“ LDL холестерол (липопротеин с ниска плътност). А LDL холестеролът се смята за лош, защото се натрупва по стените на артериите и нарушава тяхната проходимост.

HDL холестерол – как „работи” добрият холестерол?

Молекулите на HDL холестерола действат като „скитници“ в тялото. Обикаляйки наоколо, те събират някои от частиците LDL холестерол и ги транспортират до черния дроб. След като достигнат там, тези LDL частици се разпадат и се изхвърлят като отпаден продукт. Затова по-големите количества HDL холестерол гарантира по-ниски нива на LDL частиците.

Затова, ако нивата на HDL холестеролa са занижени, нивата на общия и лошия холестерол могат да излязат извън контрол и това да доведе до влошени показатели на липидния профил на кръвта.

Препоръчителни нива на HDL холестерол

След като HDL холестерола е „добрият герой“ в случая, имате нужда от по-големи количества от него. Оптималните препоръчителни количества са повече от 50-60 mg/dL.

От друга страна е добре да следите и нивата на лошия холестерол – той не трябва да надвишава 100 mg/dL.

Какво се случва при трайно ниски нива на HDL холестерол?

Ако нивата на HDL холестерола паднат под 50 mg/dL, съществува висок риск от сърдечни заболявания. Липсата на адекватни количества от добрия холестерол води до повишаване на лошия холестерол. Именно затова HDL е познат като „добър“ холестерол, защото високите му нива се свързват с понижен риск от заболяване.

Повишаване нивата на добрия HDL холестерол

Първата и най-важна стъпка е сваляне на излишното тегло. Отслабването влияе благоприятно не само върху липидния профил на кръвта, но носи позитиви за цялостното здравословно състояние на човек. Колкото повече са излишните килограми, толкова по-голяма е вероятността да имате завишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

От друга страна, отказване от тютюнопушенето повишава HDL холестерола с 10%, а редовните физически тренировки – с 5%, особено ако водите заседнал начин на живот.

В допълнение, приемът на мононенаситени и полиненаситени мазнини и ограничаване на наситени и трансмазнини, също повишава нивата на добрия холестерол.

За постигане на оптимални нива на липидите в кръвта се препоръчва приемът на Липибор / Lipibor®. Със своите три взаимно допълващи се съставки от природен произход Липибор има гарантиран ефект за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия.

borola
Споделяне