хранене при висок холестерол

Хранене при висок холестерол – кои мазнини са полезни?

Балансираното хранене при висок холестерол е от огромно значение за здравето ни. В здравословната диета е добре да присъстват всички важни елементи, включително и полезните мазнини. В следващите редове ще ви посочим кои мазнини е подходящо да консумирате при повишен холестерол.

Роля на мазнините в режима на хранене при висок холестерол

При повишени нива на холестерол, думата „мазнини“ ни се струва опасна. Това е донякъде оправдано, ако под тях се споменават вредните трансмазнини. Истината е, че в някои храни се съдържат полезни мазнини, които успешно редуцират високия холестерол. Те повишават „добрия“ холестерол и намаляват нивата на „лошия“ такъв. Консумацията на тези храни предпазва сърдечно-съдовата система и има общ противовъзпалителен ефект. Полезните мазнини имат и ползи за красотата – поддържат косата, кожата, ноктите и костите здрави.

Въпреки това, полезните мазнини са си мазнини и с тях не трябва да се прекалява. Изследвания сочат, че те не бива да надвишават от 20% до 35% от общия калориен прием. Според Американската Сърдечна Асоциация, приемът на наситени мазнини трябва да е до 7% от цялостната консумация.

Включете полезни мазнини в здравословното си хранене при висок холестерол

Кои са храните, богати на наситени мазнини, чиито прием да включим към храненето си при висок холестрол?

• Мазни риби
Най-познатата ни алтернатива е включването на мазни риби в режима ни на хранене при висок холестерол. По-тлъстите риби са изключително полезни, защото съдържат есенциални мастни киселини със здравословни свойства. Имаме голям избор, когато става въпрос за полезни мазнини от морски произход. Сред видовете риба, които трябва да консумираме, са херинга, сьомга, пъстърва и сардина.

• Зехтин и маслини
Зехтинът съдържа голямо количество мононенаситени мазнини. Близо 80% от тези мазнини е познатата ни като омега-9 мастни киселини, олеинова киселина. Консумацията на маслини и зехтин предпазва от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, като значително намалява високия холестерол.

• Авокадо
Авокадото присъства във всеки здравословен хранителен режим като източник на полезни мазнини. Широкото му приложение в кухнята го прави идеално средство за оптимизиране на калорийния и мазнинен прием.

• Бадеми и орехи
Сред най-вкусните и полезни храни, богати на полезни мазнини, са ядките и семената. Консумацията им сурови, добавени към основни ястия, салати и междинни хранения, предпазват от сърдечни заболявания и намаляват вредния холестерол.

• Ленено семе
Ползите на лененото семе за здравето са огромни. Високото му съдържание на разтворими фибри спомага за сваляне на излишното тегло. Лененото семе е богато и на омега-3 и омега-6 мастни киселини и е предпочитано средство за регулиране на холестерола. За повече разнообразие в диетата, опитайте сусам и семена от чия – те също имат понижаващи холестерола свойства.

• Олио от рапица
Рапичното олио има редица предимства, сред които: високо съдържание на омега-3 мастни киселини, неутрален вкус, идеална мазнина за готвене. То благоприятства намаляването на холестерола и има положително въздействие върху организма.

Комбинирайте храненето при висок холестерол с природно средство с доказан ефект

За понижаване на високия вреден холестерол е нужно освен да променим храненето си, да приложим и други методи. Най-ефективният сред тях е приемът на качествен продукт с доказано действие. Това е природното средство – Липибор / Lipibor® . Той успешно регулира нивата на „лошия“ холестерол и триглицеридите, повишава „добрия“ холестерол и понижава тромбоцитната агрегация. Липибор има имуностимулиращо действие и е идеално решение за предпазване от атеросклероза. В Липибор е комбинирана силата на три съставки с взаимно усилващ се ефект – Ниацин, Бета-глюкан и Поликозанол. Синтезът на холестерол се повишава през нощта, за това Липибор се приема по 1 капсула по време на вечеря или преди сън. Липибор не причинява странични ефекти, може да се приема от диабетици и страдащи от понижени чернодробни функции. При бременност и в периода на кърмене, приемът на Липибор не се препоръчва.

borola
Споделяне