Холестерол – рискови фактори, превенция и лечение

Липибор » Холестерол – рискови фактори, превенция и лечение

холестерол - същност

Холестеролът представлява вид мастна субстанция, която се произвежда от черния дроб. Малки количества холестерол са необходими за доброто здраве.

Но по-високите нива за продължителен период от време водят до образуване на плаки в артериалните стени, стесняване просвета на кръвоносните съдове и засягани на кръвосъсирването.

Холестеролът се пренася в кръвта под формата на микроскопични частици, наречени липопротеини. Има два основни вида липопротеини – липопротеин с ниска плътност (LDL) u липопротеин с висока плътност (HDL). LDL, наречен още „лош” холестерол, пренася холестерола към артериалните клетки и допринася за развитието на сърдечносъдови заболявания. HDL, от своя страна, изчиства холестерола от артериите и го транспортира обратно към черния дроб, където той се обезврежда. Високите нива на HDL се свързват с понижен риск от заболяване, затова HDL е известен като „добър” холестерол.

Други мастни субстанции в кръвта са триглицеридите. Намаляването на високия холестерол и триглицеридите може значително да намали риска от инфаркт и инсулт.

Рискови фактори за висок холестерол – Хиперхолестеролемия

  • наследствена обремененост за висок холестерол, инфаркт, инсулт
  • прием на храни с високо съдържание на мазнини и холестерол,
  • наднормено тегло,
  • понижена физическа активност,
  • прекомерна употреба на алкохол

Хиперхолестеролемията обикновено няма характерна клинична картина.
Ето защо наричат холестерола „тих убиец”.Нивото на холестерола се установява чрез изследване на кръвта на гладно.

Кой трябва да се изследва?

  • Всички мъже над 40 години и всички жени над 45 години, особено след менопауза.
  • Хора с диагноза ИБС (исхемична болест на сърцето) и рискови фактори за ИБС и диабет.

Превенция и лечение на високите нива на холестерол

  • Промяна в начина на живот
  • Отказ от тютюнопушене, повишаване на физическата активност, намаляване на теглото, намаляване употребата на алкохол.
  • Прием на препарати, понижаващи холестерола / Липибор/

Промяна начин на хранене

В повечето случаи нивата на холестерола могат да бъдат намалени с 10-20% само чрез промяна на хранителните навици. За да се намали риска от сърдечносъдови заболявания мазнината в храната трябва да е под 30% от общите калории, а само 7% от тези калории трябва да са от наситени мазнини (месни, млечни). Здравословното хранене изисква увеличаване приема на ненаситени мазнини (зехтин) и на омега-3-мастни киселини от риба, както и намаляване приема на рафинирани въглехидрати и захар. Важно е и осигуряването на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти – чрез консумация на разнообразни зеленчуци, плодове, цели зърна, бобови растения, ядки и семена. Заедно с промените в храненето и начина на живот за здравословно намаляване на холестерола се препоръчва редовен прием на Липибор® – природен продукт, повишаващ добрия холестерол (HDL) и намаляващ лошия (LDL).

Контрол на нивата на холестерола

При понижаване на холестерола чрез промяна на начина на живот и прием на Липибор®, нивата на холестерола трябва да се проверяват на 3 до 6 месеца.

Бременност и висок холестерол

Нормално е холестеролът да се увеличи по време на бременност. Но е добре да се отчита факта, че една жена може да има висок холестерол преди да забременее.

Деца и висок холестерол

При деца с наследствена обремененост за сърдечносъдово заболяване или повишен холестерол, лекарят може да препоръча изследване на холестерола. Ако се открие високо ниво, то обикновено се лекува с промяна в начина на хранене и Липибор®, който е безвреден. Рядко се използват лекарства.

Споделяне