холестерол-факти

Холестерол – научете най-интересните факти за него

Тази публикация сме посветили на всички, които искат да получат интересна, образователна информация за важната субстанция холестерол. В следващите редове ще научите повече за холестерола във факти.

Холестеролът е вид мастна субстанция, която се отделя от черния дроб

Холестерол можем да си набавим и от прием на храни, които съдържат мазнини от животински произход. От консумирането на този тип храни зависят и стойностите на „лошия“ холестерол в кръвта. Колкото повече такива храни приемаме, толкова той е по-висок (състояние, известно като хиперхолестеролемия) и се повишава риска от здравословни проблеми.

Склонността за поддържане на висок холестерол се унаследява

Добре известен е фактът, че голяма част от холестерола не постъпва с храната, а се синтезира в черния дроб. Последните данни обаче сочат, че високите нива на „лошия“ холестерол в кръвта може да имат наследствен характер. Състоянието е известно като фамилна хиперхолестеролемия.

Учени са установили, че от хиперхолестеролемия страда един от 500 човека като тя се проявява още през периода на детството.

При засегнатите от това състояние хора, сърдечно-съдовите заболявания се появяват на много по-ранен етап. Стойностите на холестерола при това състояние са около 6,5 – 7,8 ммол/л. За рисковано високи се приемат количествата над 7,8 ммол/л.

Понякога висок холестерол се наблюдава при хора, чиито родители са страдали или страдат от състоянието. Нивата при тези хора надвишават 1000 mg/dL.

И децата могат да имат висок холестерол

Отлагането на холестеролни плаки по артериалните стени започва още в детството. Затова все повече специалисти препоръчват профилактично проследяване на холестерола при десетгодишните деца, особено такива с наднормено тегло.

Високите нива на холестерол са опасни, но и прекалено ниските също не са за подценяване

Според специалисти, когато нивата на холестерол преминат стойностите от 5,2 ммол/л, е необходимо да бъдат намалени своевременно. Но по-ниските холестеролни нива също са опасни за здравето. В медицинските среди се твърди, че бременните жени, при които общия холестерол е по-нисък от нормата, са застрашени от преждевременно раждане. Ниските нива на общия и „лошия“ холестерол могат да причинят депресия, както и чувство на тревожност.

Двигателната активност е предпоставка за ефективен контрол над холестеролните нива… да, но само в някои случаи

Специалистите силно апелират за осъществяването на повишена двигателна активност с цел понижаване на холестеролните нива. Дори минимална загуба на килограми при хора с наднормено тегло, може да има ефект върху намаляването на „лошия“ холестерол в кръвта.

Резултатите от ново проучване променя малко досегашните схващания по този въпрос. Според научните заключения, този ефект, за съжаление, не се наблюдава при 100% от хората, тъй като се оказва, че е обвързан с фактори като пол и раса. В продължение на 9 години, участници в проучване упражняват едночасова лека физическа активност или половин часова такава, със средно натоварване. В резултат на това, учените констатират повишаване на стойностите на „добрия“ холестерол, но лошият се понижава само при дамите. Общият такъв – единствено при хората от афроамерикански произход.

При жените нивото на холестерола често се повишава през менопаузата

Преди менопаузата нивата на холестерол при жените са съпоставими с тези при мъжете. След нея хормоналните промени обикновено водят до повишаване на „лошия“ и понижаване на „добрия“ холестерол.

Един от по-малко популярните симптоми на високи холестеролни нива са ксантомите – мастни отлагания по кожата в областта най-вече около очите, по лактите и колената. Те свидетелстват за нарушен липиден обмен.

Повишените нива на холестерол водят до сексуални проблеми

Сексуалната дисфункция, за съжаление, е само един от многото здравословни проблеми, които високият холестерол причинява. Специалисти стигат до заключението, че мъжете, със стойности на общ холестерол, достигащи и/или превишаващи 5,2 ммол/л, са застрашени от опасни заболявания почти 5 пъти повече от тези, със стойности под посочените.

Ефикасно овладяване на холестеролните показатели – гаранция за добро здраве

На българския пазар съществува уникалната по рода си, научно доказана комбинация от Ниацин, Бета глюкан и Поликозанол за понижаване на холестерола. Успешен начин за контрол над холестерола е приемът на Липибор / Lipibor®.

Липибор е природен продукт, който спомага за понижаването на общия и „лошия“ холестерол, като същевременно повишава „добрия“. Липибор е подходящ за употреба като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот с цел намаляване завишените холестеролни нива. Липибор предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Продуктът се приема по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Липибор има положителен ефект върху контрола на холестерола 6-8 до 12 седмици след начало на приема.

borola
Споделяне