Холестеролът

Холестерол – три малко известни факта

Холестеролът е вид мастна субстанция, която е част от всяка човешка клетка. И въпреки че често е смятан за вреден, той участва в много от метаболитните процеси в организма, включително производството на хормони, жлъчна течност и витамин D.

Но темата за холестерола е много обширна и често излизат нови данни и факти за тази важна субстанция.

Кои са трите малко известни факта за холестерола?

HDL холестерол – “добър” или “лош”?

Общоприето е схващането, че HDL холестеролът е добър, а LDL – лош.
Традиционно се смята, че високите нива на добрия холестерол понижават риска от сърдечни заболявания. Оказва се обаче, че причинно-следствената връзка не е толкова проста.

Нови проучвания по темата доказват, че високите му нива не винаги се свързват с нисък риск от сърдечни заболявания. И че противно на досегашните схващания, високите нива на HDL не винаги са добър индикатор за здраве.

Сърдечният риск не зависи само от нивата на холестерол

За да се определи сърдечният риск, от значение са не само нивата на холестерол в кръвта, а и други фактори. Такива са семейна предразположеност, кръвно налягане, наличие на наднормено тегло, тютюнопушене и степен на заседнал начин на живот.

Нов безкръвен метод за измерване нивата на холестерол в кръвта

Науката напредва в много отношения и за в бъдеще ще можем да се възползваме от възможността да изследваме нивата на холестерол без използването на игли, т.е. по безкръвен път.
Изследователи от Индия открили нов безкръвен метод за измерване на холестерол. Това е добра новина за хората, които ги е страх от игли.

Методът представлява фотография на задната част на ръката. Според проучване, което направили учените, холестеролът се натрупва в гънките на пръстите на ръцете. Фотографиите се прехвърлят на компютърна програма, която ги сравнява с подобни снимки, заложени предварително в база от данни.
Засега този метод не може да измести изцяло традиционния кръвен тест, но може да е в помощ за тестване на по-големи групи от хора.

Поддържайте нивата на холестерол в нормални граници

Има безопасен и ефективен начин да се поддържат нивата на холестерол в норма. Липибор / Lipibor® е природно средство с благоприятен ефект върху нивата на холестерол и триглицериди в кръвта. Грижи се за понижаване на лошия холестерол и триглицеридите и поддържане на добрия холестерол в нормални граници.
Приемът на Липибор се препоръчва да е в допълнение към правилен режим на хранене и ограничаване на вредни навици, които повишават риска от сърдечни заболявания.

borola
Споделяне