Липибор » Публикации » Холестерол. Как да се следи нивото на холестерола. Повишен холестерол.

Холестерол. Как да се следи нивото на холестерола. Повишен холестерол.

Пациентите със сърдечни оплаквания често слушат, че трябва да се следи нивото на холестерола в кръвта. Какво е холестерол и кои са нормалните стойности на холестерола? Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители.
Холестеролът се намира в клетъчните мембрани на всички животински клетки. В растителните клетки, холестерол няма и не може да има; надписът на бутилка олио/растителна мазнина “без холестерол” е просто рекламен трик.

Холестеролът изпълнява в организма следните функции:

  • влиза в състава на клетъчните мембрани, като осигурява тяхната стабилност в широк температурен диапазон;
  • необходим за синтеза на: витамин D, надбъбречни стероидни хормони(кортизол, кортизон, алдостерон), мъжки полов хормон(тестостерон).

Тъй като холестеролът се явява необходимо за организма съединение, 80% от него се синтезира в човешкото тяло и само 20% от него постъпва с храната.
Това позволява на вегетарианците и на хората от бедни страни в света да оцеляват на основата на диета, състояща се основно от растителна храна.

Според статистиката, около половината от всички смъртни случаи са резултат от болести на сърдечно-съдовата система, а холестеролът тук играе много важна роля. Нормалното съдържание на холестерол в кръвта през последните години се ревизира няколко пъти и днес се препоръчва общите стойности на холестерол в кръвта да не превишават 4.5-5 ммол/л. при здрави индивиди, и не по-високи от 4.2 ммол/л. при болни със сърдечно съдови заболявания и диабет.

Холестеролът е неразтворим във вода. Поради тази причина той не може свободно да се движи в кръвта в разтворен вид. За своя транспорт, холестеролът се обединява с други протеини и липиди в специфични комплекси, наречени липопротеини.

Липопротеините се класифицират по плътност и размер. Плътността зависи от съдържанието на липиди: колкото повече липиди в липопротеините, толкова плътността е по-ниска. Следователно, при намаляване на съдържанието на липиди, размера на липопротеините намалява, а плътността нараства.

Основни видове липопротеини, които пренасят холестерол и триглицериди от черния дроб към периферните тъкани и клетки:

  • Липопротеини с много ниска плътност – имат размери от 30-80 nm
  • Липопротеини с междинна (средна) плътност – 25-35 nm
  • Липопротеини с ниска плътност – 18-26 nm

Тези липопротеини транспортират холестерол от черния дроб към клетките на организма, те се считат за “лоши”, тъй като са част от процесите, свързани с атеросклероза, която води до инфаркти, инсулти, тромбози и т.н.

Най-опасни се явяват липопротеините с ниска плътност. Липопротеините с висока плътност са полезните за организма липопротеини, с размер 9-11nm. Те изпълняват противоположна функция: отнемат излишният холестерол от клетките и тъканите и го транспортират в черния дроб. Следователно, колкото повече полезен липопротеините с висока плътност и по-малко липопротеини с ниска плътност в организма, толкова по-добре.

borola
Споделяне