холестерол

Холестерол – как да го понижим без лекарства?

Холестеролът е един от най-големите врагове на сърцето. Повишените му нива за продължителен период от време водят до образуване на плаки в артериалните стени и увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Потенциалната опасност за сърдечното здраве създава необходимост от вземането на незабавни мерки за намаляване на количеството му в кръвта. Водени от желанието за бърз ефект, много хора посягат към статините. Традиционно предписваните лекарства за понижаване на холестерола обаче не бива да са средство на първи избор, тъй като крият редица странични ефекти. Добре е към употребата им да се премине, след като са се изчерпали всички възможности за разрешаване на проблема по естествен начин. Кои са те ще ви разкрием в настоящата статия.

Природни методи за нормализиране на холестерола

Режим на хранене с намален прием на мазнини

Ключов елемент в борбата с холестерола е изкореняването на вредните привички като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и преминаването към диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Тя включва свежи плодове, богати на антиоксиданти (портокали, кивита, ягоди, сливи), зеленолистни зеленчуци (броколи), зърнени култури (овес, кафяв ориз, ечемик, трици), мазни и немазни риби, зехтин, слънчогледово или рапично олио и ленено семе. Трябва да се избягва консумацията на пържени храни, червени меса (телешко, свинско, агнешко) и рафинирана захар. Препоръчително е продуктите да се варят или да се приготвят на фурна, грил и пара.

Отслабване

Свалянето на излишните килограми е от съществена важност за понижаване на холестерола. Не бива да се забравя, че постигането на здравословно тегло е продължителен процес, който изисква комплексен подход. Хранителният режим с ниско съдържание на мазнини ще даде резултат само ако се съчетае с повишена двигателна активност.

Спортуване

Включването на спорта в седмичния график ще спомогне за контролиране нивата на холестерола. Изборът на спортна дейност зависи изцяло от личните предпочитания. Важно е да проявите воля и характер. Ако предпочитате разходките сред природата, трябва да се движите около 40 минути с умерено темпо. В случай че се спрете на тренировки на закрито, добре е да посещавате фитнес залата поне 3 пъти седмично.

Най-мощното природно средство срещу висок холестерол

Благотворното влияние, което оказва промяната в начина на живот върху нивата на холестерола, може да се подсили максимално с приема на Липибор / Lipibor®. Този изцяло природен продукт включва трите най-важни съставки за регулиране на мастната субстанция – поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Тяхното мощно действие понижава „лошия“ (LDL) и повишава „добрия“ (HDL) холестерол.

borola
Споделяне