Холестеролът – бомба със закъснител, която се активира от различни фактори

Добър, лош, висок, нисък – холестерол е терминът, който може би се ползва в най-многобройни словосъчетания с най-разнообразни определения, кои правилни, кои силно преувеличени. Истината е, че холестеролът не е отрова или някакъв токсин, каквато роля едва ли не му се приписва.

Той е необходим на организма ни и спомага за много полезни процеси, а когато се говори за висок холестерол, установен у някого, това не е единствено последствие от вредни хранителни навици и неправилно хранене, защото голяма част от холестерола се изгражда в тялото. Истинските врагове са някои продукти, които стимулират тялото да произвежда лош холестерол.

За това, че холестеролът сам по себе си не е вреден говорят функциите, които той изпълнява – участва в строежа на клетъчните мембрани, ползва се като градивна единица при секрецията на полови хормони (тестостерон, естроген, прогестерон), спомага за усвояването на някои витамини.

Всичко това са жизнено важни процеси, т.е. накратко – нуждаем се от холестерол, за да живеем. Това, което е от съществено значение, е балансът между различните форми на холестерола в организма.
Добрият- (HDL) и лошият- (LDL) холестерол са двете основни форми на холестерол в кръвта, в които той е свързан с различни белтъчни молекули – преносители. Високите нива лош холестерол са предпоставка за отлагане на липидни плаки по вътрешните стени на артериалните съдове, запушването им и повишаване на риска от животозастрашаващи инфаркти и инсулти. Високите нива добър холестерол обратно – са белег за това, че отложените по съдовите стени плаки се отделят и пренасят към черния дроб за разграждане, което значително намалява риска от споменатите заболявания.

При хората с установени високи нива на лош холестерол от съществено значение е своевременното отреагиране и полагането на адекватни грижи за понижаването на тези нива. Обикновено това става с възприемането на хранителен режим, включващ продукти с нисък холестеролен индекс и, което е по-важно, такива, които да не стимулират синтезата на холестерол в тялото. Именно такава роля се приписва на транс-мазнините и именно те се разглеждат като истинските врагове, за чието съдържание в храната трябва да се оглеждат хората с висок холестерол. Дори малките количества от тях имат ефект, равняващ се на негативния ефект на големи количества наситени животински мазнини. Затова, дори дадена храна да се посочва като бедна на холестерол, това не означава, че няма да повиши лошия холестерол в кръвта, особено, ако съдържа транс-мазнини.

Тук идва и въпросът за това какво друго може да се направи за намаляване нивата на лошия холестерол. Много изследвания показват полезната роля на ниацин (витамин В3), който спомага за извличането на отложените плаки по стените на артериите и повишаването на добрия холестерол и освен това инхибира синтезата на лошия холестерол в черния дроб.

Ограниченията в хранителния режим на хората с висок холестерол водят до затруднения със снабдяването с достатъчно количество ниацин. Това може да се компенсира с приема му като добавка към храната. Много подходящ би бил приемът на Липибор, който съчетава ниацин с още две активни съставки – поликозанол и Бета-глюкан, които допълват общото си действие за да осигурят ефективно понижение на лошия холестерол, повишаване на добрия и едновременно с това действат и имуностимулиращо.

borola
Споделяне