хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемия – главни рискови фактори

Редица фактори могат да доведат до повишени нива на холестерола в кръвта и да провокират развитието на хиперхолестеролемия. Нека видим кои са по-важните от тях и да се опитаме да ги избягваме.

Основни фактори за развитие на хиперхолестеролемия

Недобро хранене

В голяма част от случаите хиперхолестеролемията е пряк резултат от лошата диета. Дългата клинична практика показва, че меню, което изобилства от животински (наситени) мазнини, води до опасно високи нива на холестерол. Типичен пример в това отношение е режим, който залага на консумацията на тлъсти червени меса, пилешка кожа, яйца, дреболии, пълномаслено мляко, сметана и сирене. Единственият начин да се намали здравният риск е като се преустанови или намали до минимум приемът на посочените продукти.

Заболявания

Благоприятстващ фактор за появата на хиперхолестеролемия са и някои патологии. Примери за такива са хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), нефротичен синдром, определени чернодробни нарушения, диабет и затлъстяване. Специалистите напомнят, че натрупването на прекомерно количество мастна тъкан в организма се дължи най-вече на заседналия начин на живот и приканват да се включи повече спорт в ежедневието.

Лекарства

Сред главните „виновници“ за хиперхолестеролемия се нареждат и определени медикаменти. Такъв е случаят с бета-блокерите и диуретиците, чиито често срещан страничен ефект е именно неимоверното покачване на нивото на „лошия“ холестерол в кръвната плазма. Съветът на експертите е винаги, когато е възможно въпросните лекарствени средства да се заменят с по-безопасна алтернатива.

Генетични фактори

Фамилната хиперхолестеролемия е наследствено заболяване, което се характеризира с изключително високи нива на холестерола. Рискът от сърдечно-съдово заболяване при засегнатите е голям. Ето защо ранната диагностика и предприемането на адекватни терапевтични мерки са от съществено значение за предотвратяване на усложнения.

Доказано по-малък риск от хиперхолестеролемия с изпитано природно средство

Елиминирането на провокиращите фактори е важна, но недостатъчна стъпка към качествената превенция на хиперхолестеролемия. За да е още по-надеждна профилактиката водещи специалисти у нас препоръчват да се заложи на приема на Липибор / Lipibor®. Вдъхновен от природата, той е разработен на базата на три природни съставки с доказани ползи срещу висок холестерол. Във всяка капсула на Липибор взаимно допълват и усилват действието си високопречистените екстракти от Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Благодарение на перфектния синхрон помежду им нивото на холестерола се връща към нормата и сърдечно-съдовият риск намалява. Първите знаци за благотворното влияние на Липибор върху мастната субстанция в организма са налице 6-8 до 12 седмици от началото на приема. В случай че се налага дозата може да се увеличи. Липибор има добра поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани реакции и странични ефекти дори при дълговременна употреба.

borola
Споделяне