тромбоцити

Тромбоцити и здравни рискове от повишената им агрегация

При повишено слепване на тромбоцити в кръвта съществува реална опасност от образуване на тромби и запушване на артериите. Разберете какви опасности крият високите нива на тромбоцити в кръвта и как да се намали здравния риск?

Тромбоцитите са малки, безцветни клетки, влизащи в състава на кръвта

Тромбоцити или т.н. кръвни плочки, са вид кръвни клетки. Основната им роля е свързана с процеса на кръвосъсирване (хемостаза) – много важен защитен механизъм на тялото в случаи на външни наранявания и травми. Благодарение на способността им да се агрегират (слепват), те оформят кръвен съсирек.

Наред с механичната им функция, която изпълняват в хемостазата, тромбоцитите взаимодействат активно с ендотела на съдовата стена и другите кръвни клетки. Те отделят множество активни субстанции, които участват по различен начин в процесите на атеросклероза и последваща атеротромбоза. В резултат на възникналото ендотелно увреждане на кръвоносния съд, тромбоцитите започват да се натрупват в засегнатия участък – т.н. тромбоцитна агрегация. Процесът на тромбообразуване се счита за крайния етап от атеросклеротичния процес.

Повишеният брой тромбоцити в кръвта или засилената им склонност да се слепват е опасно състояние. То може да доведе до образуване на тромби и риск от запушване на кръвоносните съдове. Именно тромбообразуването е главен „виновник“ за острите съдови инциденти, като инфаркт на миокарда и др.

Всяка година, сърдечно-съдовите заболявания засягат все по-голям брой хора

Атеросклерозата е бавно протичащо заболяване на артериите. То е свързано с нарушение в обмяната на веществата в организма и по конкретно с повишено ниво на липиди в кръвта. Характеризира се с образуване на атеросклеротична плака по стените на артериите, която се състои от холестерол и калциеви соли.

Измененията в съдовата стена започват с локална възпалителна реакция и образуване на плака. По-нататъшното развитие на атеросклероза и настъпването на усложнения тясно зависи от участието на тромбоцити. С течение на времето, образувалата се плака започва да се втвърдява и стеснява отвора на артериите. Това силно ограничава притока на кислород и хранителни вещества към тъканите и органите.

Все още учените не могат да посочат каква е точната причина за поява на атеросклероза. Съществуват обаче, много известни предразполагащи фактори. Сред тях са тютюнопушене, артериална хипертония, диабет, висок холестерол, наднормено тегло, слаба двигателна активност, злоупотреба с алкохол и др.

Комбинация от методи за овладяване на повишената агрегация на тромбоцити

В комплексната терапия в борба с атеросклероза и повишени нива на холестерол, лекарите препоръчват употребата на тромбоцитни антиагреганти. Те влияят на агрегацията и активацията на тромбоцитите и възпрепятстват тяхното слепване. Приемът им трябва да е подкрепен и от здравословен начин на живот, което е от съществено значение за превенция на сърдечно-съдови проблеми. Придържането към подходяща диета и физическа активност намалява нивата на лошия холестерол и риска от развитие на атеросклероза.

Хранителният режим е определящ фактор за предпазване от усложнения при завишена агрегация на тромбоцити

За поддържане на нормалния състав на кръвта и намаляване на риска от слепване на тромбоцитите консумирайте:

  • Риба и черупчести морски дарове. Те са пълноценен източник на омега-3 мастни киселини. Това са полезни за сърдечно-съдовата система съединения, които спомагат за предотвратяване запушването на кръвоносните съдове.
  • Лененото семе, ядките (най-вече орехи) също имат много високо съдържание на ненаситени омега-3 мастни киселини.
  • Редица зеленчуци като карфиол, броколи и видовете зеле са богати на тези есенциални мазнини. Други като репи, тиквички, гъби, люцерна и краставици доставят салицилати, които също намаляват тромбоцитната агрегация.
  • Плодове като грозде, череши, ягоди и портокали са добре проучени и също с доказано съдържание на салицилати.
  • Най-ефективна сред подправките за предотвратяване на прекомерни съсирвания и опасни съдови стеснения е канелата. Веднага след нея се нареждат чесън, куркума, карамфил и риган.

Природен тромбоцитен антиагрегант предпазва от висок холестерол и атеросклероза

Обръщането за помощ към природата винаги е носило полза, както от гледна точка на храненето, така и на естествените добавки към него.

Природната сила за намаляване на тромбоцитната агрегация и подобряване стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта, е събрана в Липибор / Lipibor®. Естественият продукт Липибор представлява комбинация от три взаимно допълващи се съставки. Приемът на Липибор понижава нивата на “лош” холестерол, като едновременно с това е и тромбоцитен антиагрегант. В него се допълват възможностите на поликозанол, ниацин и бета глюкан за профилактика и подобряване на състоянието при хора с висок холестерол и засилена тромбоцитна функция.

Липибор се дозира по 1 капсула, по време на вечеря или след хранене. Продуктът е подходящ за продължителна употреба, тъй като е напълно безопасен и няма странични ефекти.

borola
Споделяне