триглицериди

Триглицериди – необходими, но и опасни!

Много често в електронните и печатни медии срещаме термина „триглицериди“. Какво се крие зад него и има ли общо с холестерола? Всичко това и още много друго ще узнаем в настоящата статия.

Триглицериди – какво представляват?

Триглицеридите са основен вид мазнини в организма. Те взаимодействат по сложен начин с останалите видове мазнини – холестерол, фосфолипиди и др. Участват в строежа на клетъчните структури и подпомагат осъществяването на всички телесни функции. Недостигът или излишъкът на триглицериди води до метаболитни нарушения и различни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт. Ето защо трябва да се стремим да са в норма – до 150 mg/dL.

Какви видове триглицериди има?

Триглицеридите се разделят на две групи – екзогенни и ендогенни. Екзогенните постъпват в организма чрез храната. В чревния тракт преминават през различни трансформации. Достигат до клетките в тялото чрез кръвта.

Ендогенните триглицериди се синтезират в черния дроб. Най-голямо количество триглицериди има именно в този вътрешен орган и мастната тъкан.

В кои случаи се наблюдават високи нива на триглицериди в кръвта?

Един от основните фактори за повишени триглицериди е несъответствието между калориен прием и калориен разход. Казано с други думи, приемат се повече калории, отколкото се изразходват. Други предпоставки за покачване нивото на триглицеридите са заседналият начин на живот, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Високите нива на триглицериди може да се наблюдават и при нарушения в обмяната на мазнините. Тези нарушения са два основни вида – наследствени и такива, които се дължат на заболяване. Пример за последните са подагра, хипотиреоидизъм, синдром на бъбречна недостатъчност, нарушено оттичане на жлъчката и синдром на Кушинг. В повечето случаи лечението на основното заболяване, провокирало високите нива на липидите (хиперлипидемия) помага за понижаване на високите триглицериди.

Има ли връзка между холестерола и триглицеридите?

Както вече споменахме, и триглицеридите, и холестерола са вид липиди, които циркулират в кръвта. Те обаче изпълняват различни функции.

Триглицеридите служат за образуване на енергия в тялото, докато холестеролът е градивен елемент на някои клетки и хормони.

Консумацията на храна оказва моментално влияние върху нивата на триглицеридите, а холестеролните нива се формират в продължение на по-дълъг период от време (седмици, месеци, години). Високите стойности на триглицериди и т.н. „лош“ холестерол представляват сериозна заплаха за здравословното състояние.

Кои хора са застрашени от високи триглицериди?

По правило висок риск от триглицериди над нормата има при:

 • хората, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване
 • изложените на силен стрес
 • тези, които водят застоял начин на живот
 • децата, чиито родители страдат от дислипидемия – нарушение на липидния профил, изразяващо се в понижени или повишени стойности на триглицеридите, холестерола и неговите фракции
 • любителите на тютюневи изделия – токсичните вещества в дима от цигарите увреждат кръвоносните съдове и повишават опасността от отлагане на мастни плаки по стените им. Употребата на цигари също така понижава нивата на „добрия” холестерол (HDL).

Как храненето може да помогне за понижаване на триглицеридите?

Спазването на определен хранителен режим има важна роля за нормализиране стойностите на триглицеридите. Нека видим кои храни трябва да присъстват на трапезата и кои – не.

Забранените храни при високи триглицериди в кръвта

Храните, които е добре да се избягват при повишени триглицериди са тези, които съдържат:

 • наситени мазнини – пържени продукти, масло, пълномаслени сирена и мляко
 • трансмазнини – пакетираните и преработените храни
 • захар – торти, шоколади, бонбони, сладолед, вафли, сладка, конфитюри
 • холестерол – яйчен жълтък, свинско месо и др.

Добре е да се изключи и алкохолът, тъй като съдържа съединения, които повишават нивата на триглицеридите.

Позволени храни при високи нива на триглицериди

 • плодове – необходимо е да се избягват такива с повишено съдържание на фруктоза (круши, грозде, ябълки, диня и пъпеш). Не е препоръчително да се приемат пакетирани плодови сокове поради високото им съдържание на захар.
 • Зеленчуци – могат да се консумират по 3 пъти дневно
 • Зърнени храни – добре е белият хляб да бъде заменен с такъв от пълнозърнесто брашно. Добре е да се консумират храни, богати на фибри като мюсли и бобови растения
 • Храни, богати на протеини – ядки, нетлъсти меса, леща, грах, яйчен белтък, нетлъста риба

Как да се усили ефектът от посочения хранителен режим, за да се нормализират по-бързо триглицеридите в кръвния серум?

Специалистите са единодушни, че ефектът от посочения хранителен режим се усилва значително, когато се съчетае с повече физическа активност и Липибор / Lipibor®. Това е високоефективен натурален продукт за постигане на здравословни нива на триглицериди в кръвта. Представлява уникална комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан, които взаимно усилват и допълват своето действие. Комплексното действие на съставките е насочено още към понижаване на общия холестерол (LDL и VLDL) и повишаване на „добрия“ холестерол (HDL).

Положителният ефект върху мастните субстанции в организма е налице 6-8 до 12 седмици след началото на приема.
Липибор има удобен прием. Дозира се по 1 капсула по време на вечеря или вечер преди лягане. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно, по 1 обед и вечер. За постигане на оптимални резултати се препоръчва Липибор да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции поради изцяло натуралния произход на съставките.

borola
Споделяне