Срещу лош холестерол – какао и Липибор

Според изследване на китайски специалисти, ако включим в ежедневното си меню продукти със съдържание на какао можем да понижим нивото на лошия холестерол в кръвта си.
Специалистите от Китайската академия за медицински науки и Пекинския обединен медицински колеж правят анализ на резултатите, получени от няколко изследвания върху действието на какаото върху лошия холестерол в кръвта.
В осемте проведени изследвания, в които се включват 215 доброволци, учените се фокусират върху ефекта в краткосрочен план на продуктите с високо съдържание на какао.

Установено е, че при употребата им, нивата на общия (VLDL) и лошия холестерол (LDL) в кръвта се понижават с 4%.
Ако и Вие сте сред любителите на продукти, съдържащи какао обаче не бързайте да се радвате. Китайските специалисти правят и важното уточнeние, че контрол над холестеролните нива се осъществява само при хора, които ги употребяват в неголеми количества. Друг важен факт, върху който учените наблягат е, че този положителен ефект, който какаото притежава върху холестерола се наблюдава единствено при доброволците, които са застрашени от сърдечно-съдови заболявания.
Още едно важно уточнение е, че за да проявят този ефект продуктите със съдържание на какао е нужно те да са богати негови източници, както и да съдържат ниски количества мазнини и захар. Важно е да се знае, че прекаляването с употребата на храни с повишени количества какао не води до посочения благоприятен ефект върху холестерола.

В кои храни можем да открием високи количества какао?
1. Какаово масло
2. Черен шоколад
3. Топъл шоколад
4. Прясно мляко с какао

Друг ефективен продукт от природен произход за понижаване на високите нива на лошия холестерол е Липибор. Липибор притежава свойството да увеличава добрия (HDL) холестерол и да понижава общия и лошия холестерол, благодарение на съставките си с доказан ефект върху тях – бета глюкан, поликозанол и ниацин. В качеството си на природен продукт Липибор е напълно безопасен за организма за разлика от лекарствените продукти за намаляване на холестеролните нива като статините, никотиновата киселина и др. Те предизвикват виене на свят, болки в мускулите и стомаха, запек и т.н.

borola
Споделяне