Причини за повишените нива на холестерол в кръвта

Холестеролът се произвежда в черния дроб и червата, а само една малка част от него постъпва с храната. И ако организмът не го „използва“ , черния дроб се справя с неговото производство. В допълнение, ще бъде важно да си припомним за пореден път, че 80% от холестерола идва от синтез на жлъчни киселини. Това е един много важен момент, тъй като в свободно обращение остават само 20% от холестерола, и именно това е количеството, което се измерва в нашата кръв. Само си представете, че синтеза на жлъчни киселини се намали само с 10%. Това води до факта, че количеството холестерол, който черният дроб е изразходвал за тази задача не е 80%, а само 72%. А освободените 8% увеличават свободния холестерол в кръвта повече от 40%!

И ние ще получим стойности не 5,4 ммол на литър, а 7.56 ммол/л. А от такива цифри, всеки терапевт ще се хване за главата и ще пристъпи към сериозни медикаменти.

Трудно е да се запомнят тези цифри. Ето защо, достатъчно е просто да изясните за себе си, че ако черният дроб започне да работи малко по-лошо, стойностите на холестерола в кръвта ще се повишат.

Причини за високи стойности на холестерол в кръвта

Влошаване на функцията на черния дроб / намаляване на производството на жлъчни киселини/

Никога в организма не се случва нищо, което може да се обясни само с една причина. Така е и с нивото на холестерола. Не само намаляването на дейността на черния дроб води до повишаване на нивото на холестерола. Никой орган не работи сам за себе си, а се регулира от жлезите с вътрешна секреция.
В редки случаи черният дроб произвежда количества холестерол. Това се случва, защото в организма се изграждат нови тъкани, които се нуждаят от холестерол като строителен материал.

Най-често срещаният случай е затлъстяването.

Понякога количеството на излишната мастна тъкан значително превишава нормалните килограми. Например, една жена, която е висока 165cм., обичайно не тежи повече от 69 кг. (това е норма). Има случаи, в които жени с подобен ръст тежат 140 кг. Това означава, че количеството тъкан, която трябва да обслужи черния дроб, е увеличен два пъти! Съответно и холестеролът ще се увеличи най-малко два пъти. Ако теглото е повече от нормата с 20-30%, то и нивото на холестерола ще бъде над нормата, примерно на същите цифри. По този начин, става ясно, че изкуственото занижаване на стойностите на холестерола, без постъпки за намаляване на телесното тегло, е абсурдно .

Но не само излишната мастна тъкан може да изисква допълнителни строителни материали. При развитие на туморен процес в организма, черният дроб може да получи „поръчка“ да увеличи количествено производството на холестерол.

Оказва се, че върху две причини за повишени нива на холестерола ние можем да повлияем сами, а третата причина (туморен процес в организма) не се среща толкова често, не повече от 0,1% от всички случаи на повишени нива на холестерола.

Но какво да правим с черния дроб?

С диетата ще решим само една част от проблема. Високите стойности на холестерол в кръвта няма да спаднат. За да ги намалите, трябва да привлечете на своя страна черния дроб. За да се заставят чернодробните клетки да произвеждат нормално количество жлъчни киселини, можем да прибегнем до помощта на хранителни добавки. Най-подходящата хранителна добавка за тази цел е Липибор. Той защитава черния дроб; кръвоносните съдове; сърцето и мозъка.
За понижаване на стойностите на холестерола, трабва да се приема Липибор по 1 капсула вечер, в продължение на 12 седмици.

borola
Споделяне