причини за висок холестерол

Какви са главните причини за висок холестерол?

Редица фактори могат да се превърнат в причини за висок холестерол и влошаване на здравословното състояние. Прочетете публикацията, за да научите кои са те и какво е решението при завишени холестеролни нива в кръвта.

Нивата на холестерол е необходимо да се поддържат в сравнително постоянни граници за осигуряване на оптимални условия за протичане на жизнените процеси в организма

Всяко отклонение има негативно влияние, което се проявява с тежки последствия във времето.

Вредните навици са сред главните причини за висок холестерол

Въпреки че в по-голямата си част холестеролът се синтезира в организма, част от него се приема и с храната. Когато редовно се консумират храни, богати на мазнини, нивата на холестерол в кръвта трайно нарастват. Особено опасни са т.нар. трансмазнини. На много хранителни опаковки те се означават като хидрогенирани растителни мазнини и са обичайна съставка на редица сладкиши и полуфабрикати. Доказано е, че при прием на различни видове хранителни продукти с еднаква калорийна стойност, тези с високо съдържание на трансмазнини, имат много по-силен “затлъстяващ” ефект.

Умерената консумация на алкохол не повлиява негативно нивата на холестерол. При редовни злоупотреби обаче, освен добре познатия увреждащ ефект върху черния дроб, спиртните напитки трайно повишават холестерола.

Тютюнопушенето също е сред вредните навици, които имат негативен ефект върху холестеролните нива. Увреждащото действие на цигарите се проявява върху липидния метаболизъм, а оттам и върху холестерола. Токсините от цигарения дим модифицират „лошия“ холестерол и го окисляват, което води до поява на свободни радикали, клетъчни увреждания и възпаления.

Английски учени са установили, че завишените стресови нива също оглавяват листата от причини за висок холестерол

Стресираните хора, за разлика от по-спокойните, могат с години да страдат от 4 пъти по-завишените нива на „лош“ холестерол. Това неимоверно увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, повишена опасност от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и др.

Според специалистите, повишаването на двигателната активност е един от начините за елиминиране на стреса и подобряване на емоционалното състояние. Физическата активност, освен че е един от начините за намаляване на високите холестеролни нива, предпазва от наднормено тегло и затлъстяване.

Интересен факт е, че приемът на определени храни също влияе върху нивата на стрес. Консумацията на овесени ядки например, оказва благоприятно въздействие върху нервната система, когато сме подложени на стрес. Овесените ядки стимулират мозъка да отделя повече серотонин, който намалява нервното напрежение, повишава настроението и премахва стреса. Освен това, овесените ядки съдържат високи количества бета глюкан, чийто прием намалява нивото на вредния холестерол с 23%.

Кои други рискови фактори стават причини за висок холестерол?

  • Възраст – с напредване на годините, стойностите на кръвния холестерол също нарастват
  • Някои заболявания като диабет, хипертония, увредени функции на щитовидната жлеза, бъбречни и чернодробни заболявания
  • Приемът на бета-блокери, кортикостероиди и други медикаменти може да понижи „добрия“ холестерол и да повиши триглицеридите.
  • Наследствени фактори – синтезата и обработката на „лошия“ холестерол в голяма степен са детерминирани от гените и наследственото предразположение. В много случаи, фамилната обремененост е причина за поява на висок холестерол и ранна атеросклероза, дори при млади хора и деца.

Поддържане на нормални нива на холестерол за отлично здраве

Високите нива на холестерол в кръвта действат изключително негативно върху общото състояние на организма. За да ги приведете в норма е необходимо да стартирате здравословен начин на живот. Специалистите препоръчват към грижата за доброто си здраве да добавите и прием на природни продукти, понижаващи „лошия“ холестерол.

Благоприятно действие в тази посока оказва природният продукт Липибор / Lipibor®. Продуктът е научно доказана комбинация от висококачествени екстракти от бета глюкан, ниацин и поликозанол, взаимно усилващи ефектите си. Те осигуряват повишаване на „добрия“ и понижаване стойността на „лошия“ холестерол. Приемът на Липибор има много добър дългосрочен ефект върху поддържането на нормалните холестеролни стойности и цялостната имунна защита на организма. Липибор спомага и за намаляване на тромбоцитната агрегация и понижаване нивата на триглицеридите.

Продуктът се приема по 1 капсула по време на вечеря или преди сън. Причината е, че синтезът на холестерол е повишен през нощта. Липибор може да се комбинира и с други продукти, понижаващи холестерола, може да се приема и от диабетици и хора с понижени чернодробни функции.

borola
Споделяне