Ползите от холестерола

В интернет пространството може да бъде прочетена подробна информация за отрицателните ефекти, които имат високите холестеролови нива върху здравето ни. Знаем ли обаче, че допустимите стойности на холестерола са от изключително значение за правилното функциониране на клетките в организма. Той участва в състава на клетъчните мембрани и се съдържа във всички клетки. От него се произвеждат голям брой хормони и съединения – надбъбречните хормони (кортизон, кортикостерон и алдостерон), мъжките и женските полови хормони, витамин Д, жлъчните киселини и още редица биологично активни вещества, които са необходими за нормалната обмяна. Доказано е, че доброто състояние на централната нервна система зависи до голяма степен от достатъчното количество холестерол в организма.

Благодарение на него е възможно осъществяването на връзките между отделните неврони (нервни клетки), които представляват основната структурна и функционална единица на нервната система.
Както споменахме холестеролът има съществено значение за производството на мъжки полови хормони. От него се синтезира половия хормон тестостерон, който освен за половата функция допринася и за поддържане на доброто физическо състояние. Недостатъчният прием на наситени мазнини, които са основния източник на холестерол в храната, води до драстично спадане нивото на анаболния хормон в кръвта. Недостигът на холестерол е свързан и с повишаване нивата на вид протеин, наречен тестостерон свързващ глобулин. Специалистите са на мнение, че той се свързва със серумните нива на тестостерон като го прави неактивен.

В допълнение на гореизложеното може да отбележим, че както ниските, така и високите нива на холестерол имат отрицателен ефект върху организма. В случай на установени високи нива на холестерол вече има подходящо решение на проблема. Природният продукт Липибор е средството, което ефективно подпомага понижаването на LDL холестерола или т.н. “лош холестерол”. Липибор представлява уникална комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан. Продуктът е с изцяло природен произход и е практически безвреден дори при продължителна употреба.

borola
Споделяне