повишен холестерол

Повишен холестерол – ето най-разпространените заблуди

Повишен холестерол е често срещано състояние в съвременния свят. Въпреки голямата му честота обаче то все още е обвито в множество заблуди. В настоящата статия ще изобличим най-разпространените!

Погрешните схващания относно повишен холестерол

Ето някои от погрешните схващания и заблуди, които понякога пречат и на адекватното лечение на това опасно състояние.

Само хората с наднормено тегло и затлъстяване имат повишен холестерол

Излишните килограми не са единственият фактор, отговорен за повишаване на холестерола. Това автоматично означава, че хората с нормално тегло също са изложени на опасност от увеличаване на холестеролните нива.

Не е нужно да се изследва количеството на холестерол в кръвта, ако човек няма оплаквания

Стойностите на холестерола трябва да се следят регулярно. Причината е, че мастната субстанция действа подмолно. Често отклонения от нормата се установяват твърде късно, когато организмът е изложен на риск.

Само стойностите на „лошия“ (LDL) холестерол са важни

Количеството на „добрия“ (HDL) холестерол в кръвта също не е маловажно. И неговите стойности трябва да са в норма.

Мъжете по-често страдат от повишен холестерол от жените

Доскоро това твърдение се считаше за вярно поради възрастовите хормонални изменения при жените и ефектът им върху холестерола. Влиянието на стреса и други съвременни фактори обаче изравнява процента на страдащите от двата пола.

Повишен холестерол имат само хората, които консумират мазни и богати на холестерол храни

Твърдението е оборено от много хора, които се хранят нормално, но въпреки това имат високи холестеролни нива. Като причина за това се посочва специфичната роля на черния дроб върху холестеролната синтеза.

Избягването на мазни и тлъсти меса ще доведе до понижаване на висок холестерол

Тези храни не са единствените богати на холестерол източници. Сирената, яйцата, и кашкавала също изобилстват от мастната субстанция. Ето защо те също трябва да се консумират с мярка.

Полезен е постоянният прием на храни, които не съдържат холестерол

Чак толкова радикални мерки не са необходими. Не е нужно да се избягват напълно съдържащите холестерол продукти. Те просто трябва да се консумират умерено и да се редуват с такива с по-ниско съдържание на мастната субстанция.
Важно е да се уточни, че ограниченията в храненето са важна, но недостатъчна крачка срещу повишен холестерол. За постигане на оптимални резултатите е нужно промяната на хранителните навици да се съчетае с повишена физическа активност.

Децата не страдат от повишен холестерол

Високият холестерол често се предава по наследство. От това произлиза, че децата са също толкова застрашени от проблема, колкото и възрастните. Фактът, че при тях високи холестеролни нива се регистрират по-рядко се дължи на по-младия им и здрав организъм.

Леко повишен холестерол ще се нормализира сам при навременно откриване

Препоръчително е да се вземат навременни мерки дори при леко установени промени в нормалните холестеролни нива. Не бива да се разчита на провидението предвид изключително сериозните последствия, които повишеният холестерол може да има върху организма.

Безопасното природно решение срещу повишен холестерол

Специалистите у нас приканват страдащите от повишен холестерол да се доверят на Липибор / Lipibor®, за да понижат нивото на мастната субстанция до нормални стойности. Този природен аналог на синтетичните средства за понижаване на холестерола се прилага като помощно средство при промяна на храненето и повишаване на физическата активност.

Установено е, че връща стойностите на холестерола в норма благодарение на рационалния си състав. Във всяка капсула на Липибор се съдържат висококачествени стандартизирани екстракти от Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Трите съставките играят важна роля за регулиране на холестерола. В резултат на допълващия им ефект те подпомагат нормализирането на холестеролните нива дългосрочно, без да предизвиква странични ефекти. Гаранция за безопасността на Липибор е фактът, че може да се приема спокойно от хора на преклонна възраст, диабетици и пациенти с понижена чернодробна функция.

Липибор има удобен прием. Дозира се по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, тъй като синтезът на холестерол е повишен през нощта. При нужда дозата може да се повиши до 2 капсули дневно, по 1 обед и вечер. Обикновено положителният ефект върху контрола на холестерола е налице 6-8 до 12 седмици след началото на приема.

borola
Споделяне