Наднормено тегло – ефект върху нивата на холестерола

Високият холестерол е понятие, което е широко познато в новата история на човечеството. Основна причина за това е, че днес това състояние засяга все повече хора и в развиващите се, и в развитите страни. А учени недвусмислено потвърждават за наличие на взаимовръзка между високите нива на холестерол и наднорменото тегло и затлъстяването.

Какъв е ефектът от наднормено тегло и затлъстяване върху нивата на холестерол в кръвта?

Всеизвестен факт е, че високият холестерол повишава риска от здравословни проблеми, но излишните килограми също са съпроводени от редица здравословни рискове. В комбинация с хипертония или високи нива на кръвна захар резултатът е т.н. метаболитен синдром, който носи след себе си сериозни здравословни рискове за в бъдеще като диабет, сърдечни заболявания и дори сърдечен удар.

В клиничната практика е прието да се следят нивата на серумните липиди при хората с наднормено тегло и затлъстяване. Причина за това е, че хората с висок процент подкожни мазнини обикновено страдат от инсулинова резистентност.

Високите нива на инсулинова секреция в организма е състояние, познато като хиперинсулинемия. То е вследствие на опитите на организма да поддържа здравословни нива на глюкоза в кръвта. В резултат на високата инсулинова секреция в организма обаче се повишават и нивата на липопротеините, което води до високи нива на холестерол и повишен риск от сърдечни проблеми. Освен това, инсулиновата резистентност, в комбинация с висок процент подкожни мазнини, влияе върху обмяната на мазнините в организма.

Излишните нива на инсулин въздействат негативно и на функциите на черния дроб, което повишава производството на друг вид липиди в кръвта, наречени триглицериди. Това нарушение може да доведе до състояние, познато като дислипидемия.

Дислипидемията се характеризира с едно или всички от следните състояния: високи нива на лошия холестерол (LDL), ниски нива на добрия холестерол (HDL) и повишени нива на триглицериди.
Ето защо в медицинските среди се потвърждава за наличието на връзка между наднорменото тегло и високите нива на липиди в кръвта.

Естествено понижаване на холестерола и триглицеридите

Стратегиите за понижаване на липидите в кръвта са комплексни. Те включват сваляне на излишното тегло, промени в хранителния режим, повече движение и прием на средства за понижаване на холестерола. Не е необходимо обаче това да са лекарствени средства. Природата предлага натурални съставки, които при правилната комбинация могат да овладеят редица здравословни състояния.
В случая, за естествено понижаване нивата на холестерол и триглицериди благоприятен ефект се наблюдава при приема на Липибор / Lipibor® – ефективна комбинация от три активни съставки (поликозанол, ниацин и бета-глюкан). Те се допълват и имат взаимно усилващ ефект.

borola
Споделяне