висок холестерол

Кои са издайниците за висок холестерол?

Холестеролът често е демонизиран, тъй като е сочен за основен причинител на повечето сърдечно-съдови заболявания. Истината обаче е, че малки количества от тази мека, восъчна субстанция, която се среща между мазнините в кръвния ток, е жизненоважна за нормално функциониране на организма. Риск за здравето на сърцето и кръвоносните съдове се появява единствено, когато нивата на липопротеина в кръвта се покачат за продължителен период от време. Това състояние се означава с термина хиперхолестеролемия, няма характерна клинична картина и води до усложнения. Верни на максимата, че е по-лесно да се предотврати болестта, отколкото да се лекува, в следващите редове ще се спрем на онези сигнали, с които тялото ни алармира за наличие на повишен холестерол в кръвната плазма.

Обезпокояващи симптоми, които сигнализират за висок холестерол

Възпаление и изтръпване на крайниците

Мравучкането на китките и пръстите на ръцете, по-рядко на ходилата, е един от ранните признаци на повишено ниво на холестерол в кръвта. Неприятното усещане е провокирано от натрупаните липиди в кръвоносните съдове, които възпрепятстват преминаването на кислород и хранителни вещества към мускулите.

Халитоза

Лошият дъх е изключително чест признак при пациенти, които имат проблеми с холестерола. Причината е, че натрупването на холестеролни плаки в съдовете създава сериозни затруднения в храносмилането, които се проявяват със сухота и отделянето на неприятна миризма в устата.

Тежест в стомаха и лошо храносмилане

Високото ниво на „лошия“ и общия холестерол е сред основните „виновници“ за усещане на тежест в корема и нарушения в разграждането и абсорбирането на хранителните вещества. Повишените липиди в кръвта се отразяват неблагоприятно на метаболизма и пречат на храносмилателния процес особено при прием на храни с високо съдържание на мазнини.

Замаяност и главоболие

Отлагането на холестерол по стените на артериите пречи на циркулацията на кръвта, а оттам и на снабдяването на клетките с кислород. В резултат при засегнатите зачестяват оплакванията от продължителен световъртеж, загуба на равновесие и силно главоболие.

Трайно овладяване на високия холестерол

При наличие на някои от гореспоменатите симптоми е необходимо да се направят кръвни изследвания на липидния профил, за да се установи дали съмненията за висок холестерол са основателни. Ако резултатите отчетат завишени нива на липопротеини с ниска плътност (LDL), потърпевшият трябва да се погрижи да овладее състоянието. Природният продукт Липибор / Lipibor® е природно средство, което доказано намалява „лошия“ и подобрява нивата на „добрия“ холестерол. Затова допринасят незаменимите екстракти от ниацин, поликозанол и бета-глюкан в състава му, които се допълват и взаимно усилват ефекта си при регулиране на холестерола.

borola
Споделяне