Когато стойностите на холестерола са завишени… Какво да правим?

Няма значение какво сме изчели и изговорили за холестерола. Рано или късно стойностите на холестерола в кръвта започват да ни вълнуват.

След навършване на 40 години се препоръчва кръвен анализ, който да установи нивото на холестерол в кръвта. Смята се, че колкото по-високо е това ниво, вероятността от сърдечно-съдови заболявания е по-голяма. За норма се счита ниво до 5,2 ммол/л. Умерено повишените нива са от 5,2 до 6,4 ммол/л, за високи стойности се приемат показатели от 6.5-7.8 ммол/л.; за изключително високо съдържание на холестерол се говори тогава, когато стойностите надвишават 7.8 ммол/л.

Казано по-просто, рискът от внезапна смърт, инфаркт на миокарда или от инсулт се повишава многократно. Нивото на холестерола e индикатор, по който лекарите определят степента на по-горе указаният риск. Огромният брой научни разработки доказват, че тези показатели “не лъжат”.

Ако стойностите на холестерола са високи, то човек наистина има проблем с кръвоносните съдове. Остава открит въпросът какво да правим, ако открием, че тази цифра нараства. Най-често се предлагат всевъзможни медикаменти, които да блокират синтеза на холестерол в черния дроб или се препоръчва диета с ниско съдържание на мазнини. На пръв поглед – всичко е наред. След като високият холестерол е “виновен” за нашите проблеми, то той се явява абсолютното зло, с което трябва да се воюва.

Но ако се погледне на проблема от друга гледна точка, то такова представяне може да се окаже нелепо. Високият холестерол – това не е причина, а следствие от някои процеси в организма. Борбата с тези процеси е необходима, тъй като индикаторът – висок холестерол, ни тревожи..

За да се подходи към решаване на проблема , ние трябва да се запознаем по-подробно със самия холестерол и с това, от къде идва той и защо ни е необходим.
Първо, холестеролът е необходим за организма. Той не се явява злото, което изглежда на пръв поглед.

Холестеролът е точно толкова опасен, колкото тухлите са опасни за тухлената къща. Холестеролът е съставна част на клетъчната мембрана. Въз основа на холестеролните пръстени, тялото синтезира много и (кортизол, тестостерон, естроген…). От холестерола ние получаваме вит.D.
Холестеролът участва в предаването на нервни импулси в мозъка, а по последни данни, холестеролът участва в защитата на организма от рак.
Холестеролът предпазва червените кръвни клетки от действията на хемолитични отрови.
Освен това, от холестерола се образува жлъчката. Дори своето име, холестеролът е получил от гръцката дума жлъч(chole).
Примерно 80% от общия холестерол организмът изразходва за синтеза на жлъчка.
От него се образува жлъчна киселина, която е необходима за разграждане на мазнините в червата.

И още един интересен факт за холестерола: оказва се, че не получаваме холестерола основно с храната, а той се синтезира в собствения ни организъм. И ако ние съвсем не го получаваме от храната, то това няма да се отрази на общото ниво на холестерола. Нашият черен дроб синтезира холестерол толкова, колкото е необходимо за организма.

Трябва да се знае едно, нашите органи не работят сами за себе си. В организма всичко е подчинено на мозъка. Той не е само “сиво вещество”, а е служба или отдел, който е отговорен за нервната и хормонална регулация на всички процеси в организма. Никой орган не работи по свой собствен план. И черния дроб и червата произвеждат толкова холестерол, колкото организма им поръча. А той ще се разпореди само тогавава, когато ние сами му поръчаме. Тук може да се спори, че ние нищо не сме поръчвали, че не сме искали да се произвежда повишено количество холестерол. И ще бъдем прави. Ние не формираме в мозъка си такива намерения, но тялото е принудено да се адаптира към нашия начин на живот. Един прост пример: ако отидете на фитнес и започнете да бягате на бягаща пътека, то с времето вашата фигура ще се промени. Тя ще стане мускулеста, стройна и красива. И обратното, ако ние консумираме сладки кифлички, бургери, сладки напитки и престанем да се движим, нашата фигура ще стане непривлекателна и огромна. В този случай, нашият ум ще плаче, казвайки: “Аз не искам да бъда дебел”! По този начин с нашите вредни или полезни навици ние даваме едни или други указания на нашия организъм, а той като послушен роб сляпо ги следва.

Нивото на холестерола не зависи директно от това, колко варени яйца и масло сме приели за обяд. Индиректно – зависи. Ако прекалено се увличаме по храната, ще надебелеем. Което означава, че величината на нашето тяло се е увеличила. Това увеличаване на телесна маса се нуждае от увеличаване на всичко, в това число и холестерол. Изкуственото намаляване на нивото на холестерола, по никакъв начин не влияе на причината, която е отговорна за това покачване.

borola
Споделяне