Как ефективно да понижим високите нива на холестерол?

Според специалистите метаболитните нарушения, свързани с повишени нива на липиди и/или липопротеини в кръвта са все по-често срещани в световен мащаб. Високите липидни стойности се наричат хиперлипидемии и са един от водещите рискови фактори за появата на сърдечно-съдови инциденти. Трите вида липиди в кръвта, които имат най-голямо значение за организма са холестерола, триглицеридите и фосфолипидите. Всички те изпълняват важни функции в организма – участие в структурата на клетъчните мембрани, като източници на енергия, източници за производство на стероидни хормони, витамини и др. По своя химичен състав холестеролът представлява восъчна субстанция, неразтворим във вода и всъщност е полезен за организма и неговото нормално функциониране.

Високите холестеролови нива обаче се посочват като един от водещите фактори, които участват в атеросклеротичния процес. За да бъде транспортиран към клетките холестеролът се свързва с носещи протеини, като образува с тях липопротеинови комплекси. Те се разделят на три вида в зависимост от съотношението на протеините към мазнините, а именно липопротеини с много ниска плътност (VLDL), липопротеини с ниска плътност (LDL) – т.н. “лош” холестерол и липопротеини с висока плътност (HDL) – т.н. “добър” холестерол. В случай, че количеството на “лошия” холестерол в кръвта е по-високо той започва да се натрупва по стените на артериите, като постепенно се образува уплътнение (атеросклеротична плака), което стеснява и дори запушва кръвоносния съд.

Как да се справим с високите стойности на LDL – холестерола?

Все повече научни публикации потвърждават необходимостта от заместване на медикаментозната терапия при високи нива на холестерол с природни средства. Една от причините за това са множеството странични ефекти на лекарствените средства, като потискане на имунната система, увреждане на черния дроб, мускулни увреждания, паметови нарушения и др. Като първи избор при повишени стойности на LDL – холестерол специалистите посочват природния продукт Липибор. Доказано е, че той влияе върху нивата на холестерола в кръвта, като понижава “лошия” холестерол за сметка на “добрия” холестерол. Липибор e тройна комбинация от природни съставки с комплексен ефект върху липидния статус. Ефектът от лечението с Липибор се изразява в повлияване на всички липидни фрaкции, а не само в понижаване на общия холестерол.

borola
Споделяне