Как да намалим нивата на лошия холестерол без лекарства?

Високите нива на лошия холестерол в кръвта са предпоставка за влошаване на здравословното състояние на човека. В тези случаи лекарите изписват лекарствени медикаменти, които обаче притежават редица нежелани ефекти като например: болки в корема, констипация (запек), газообразуване, оцветяване на урината, гадене, повишение на чернодробните и мускулните ензими и др.

Има ли ефективни начини за понижаване на лошия холестерол, изключващи употребата на лекарствени медикаменти, които ще ни предпазят от изброените нежелани реакции?

Да, и те включват промяна в хранителния режим и ежедневните двигателни навици чрез:

  • контролиране на хранителните порции – много от нас приемат повишени количества храна, завишаващи в голяма степен здравословните. Това може да предизвика увеличаване на телесното тегло, водещо и до повишени холестеролни нива. За да определим какъв е размера на здравословната порция храна е необходимо да използваме ръката си. Порцията месо в чинията ни, например, трябва да бъде голяма, колкото размера на дланта ни. Приеманите количества плодове не бива да надвишават размерите на китката. Големината на порцията зеленчуци на пара, тестените изделия като спагети, макарони и др, както и ориза е добре да бъде колкото шепата ни.
  • увеличаване на приемa на плодове и зеленчуци – за понижаване на нивата на холестерола е добре тези храни да бъдат консумирани от 5 до 7 пъти дневно. Повишената употреба на плодове и зеленчуци компенсира понижената употреба на мазнини, което от своя страна е подходяща стъпка за овладяването на високите холестеролни нива.
  • специалистите препоръчват закуската ни да бъде съставена от фибри, тъй като те спомагат за утоляването на апетита, понижаването на телесното тегло и нивата на лошия холестерол. Храни, които съдържат фибри са краставиците, доматите, изсушените сини сливи, кайсии, смокини, пресните боровинки, ягоди, малини, круши, ябълки, киви и др.
  • прием на природния продукт Липибор. Той е препоръчвано от специалистите средство на избор при наличие на високи холестеролни нива. Липибор е нелекарствена висококчествена комбинация от поликозанол, бета глюкан и ниацин. Ефективността на съставките на Липибор по отношение намаляване на лошия холестерол е научно доказана. Липибор се прилага успешно като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот, когато целта е понижаване на високите холестеролни нива.
borola
Споделяне