Какво представлява новооткритият ултра лош холестерол

Наскоро беше установено съществуването на отделен вид холестерол, който получи названието ултра лош. Това наименование показва, че това е разновидност на лошия холестерол, която обаче има драстично по-силно изразени негативни функции. Ултра лошият холестерол е по-‘лепкав’ от лошия LDL холестерол. Това предразполага към по-голямата му способност да се прикрепя към стените на артериите и да формира опасните плаки, които предизвикват сърдечнo-съдови болести и атеросклероза.

Ултра лошият холестерол се формира от обикновения LDL лош холестерол след неговата гликация – прибавяне на глюкозни групи към него. Това прави молекулите му по-малки и по-плътни и променя формата им. Така на тяхната повърхност се показват нови зони, чрез които по-лесно се прикрепят към артериалните стени, образувайки плътни участъци от плаки. С нарастването им сечението и пропускливостта на кръвоносните съдове намалява, повишава се налягането в тези зони, което може да доведе до откъсването на тромб, който да причини сърдечен или мозъчен удар.

Участието на глюкозни молекули във формирането на ултра лошия холестерол и повишената кръвна захар при диабетиците, благоприятства за това хората със захарна болест (особено диабет тип 2), да са по-предразположени към образуването и последиците от действието на новооткритата холестеролна форма.
Отдавна е известно, че диабетиците са застрашени от сърдечно-съдови заболявания в по-висока степен, отколкото хората с нормални нива на кръвна захар. Необходими са още проучвания и данни за пълното изясняване на точната причина защо това е така, но важна стъпка в тази посока е откритието за формирането и действието на посочената форма на ултра лошия LDL холестерол, срещана предимно у диабетици и предизвикваща по-бързо развиващи се и по-тежки усложнения.

Специфичното състояние на хората с диабет добавя допълнителни ограничения и изисквания при разработването на лечебни методи за регулиране нивата на холестерола при тях. Липибор е природен продукт, подходящ за диабетици, който има доказан ефект за намаляване и нормализиране на холестеролните нива. Този благоприятен ефект се дължи на допълващото влияние на 3 активни съставки – поликозанол, ниацин и бета глюкан. Всички те имат изключително благоприятстващо действие за намаляването на общия холестерол и повишаването на добрия HDL холестерол.

borola
Споделяне