Какво е важно да знаете преди да се насочите към хранителен режим беден на холестерол

При хората с установен висок холестерол е налице сериозен риск от атеросклероза, инфаркт и инсулт. За намаляване на този риск е от съществено значение и намаляването приема на храни, богати на холестерол, както и на продукти, които в организма стимулират неговата синтеза.
Първата стъпка в тази посока е запознаването с особеностите и произхода на холестерола. Той има липидна природа, което именно определя изискването за въздържание от прием на богати на мазнини храни при страдащите.

Втората стъпка при подбирането на правилен ниско холестеролен хранителен режим е запознаването с разликите между полезните и вредните мазнини в храната. Наситените мазнини, т.е. тези, които при стайна температура са твърди, запазват подобно състояние и вътре в организма и се втвърдяват, отлагайки се по стените на кръвоносните съдове. Такива са животинските мазнини, съдържащи се в червените меса, млякото, млечните продукти (масло, сирене), както и в кокосовото, палмовото масло и др.

Транс-мазнините са ненаситени мастни киселини, които обаче са модифицирани и също са твърди при стайна температура. Известни са и като частично хидрогенирани мазнини и подобно на наситените, също трябва да бъдат избягвани от хората с висок холестерол и да не присъстват в менюто им. Транс-мазнини присъстват в голямо количество в маргарините и почти всички предлагани сладкиши и други готвени продукти с дълъг срок на годност. Транс-мазнините са по-опасни от наситените и повишават лошия холестерол като същевременно понижават добрия.

Поради изброеното дотук, на хората с висок лош холестерол се препоръчва да се фокусират върху полезните масти, известни като моно- или полиненаситени мазнини и са течни при стайна температура. Те са изобилно представени в зехтина, ядките, мазните риби, лененото семе.

Третата стъпка в изграждането на подходящ за висок холестерол хранителен режим е избягването на пържените храни, заместването им със задушени, варени и печени и на първо място със сурови, когато е възможно.

Последната и може би най-важна стъпка е приемът на продукти, доказали се като успешно понижаващи лошия холестерол и повишаващи добрия. Водещ такъв продукт е Липибор, благодарение на допълващото се влияние на трите му активни съставки ниацин, поликозанол и бета-глюкан.

borola
Споделяне