висок холестерол

Висок холестерол при жените

Статистиката сочи, че мъжете са по-уязвими от проблеми с високия холестерол, отколкото жените. Тенденцията обаче не бива да намалява бдителността на представителките на нежния пол. Препоръчително е веднъж годишно те да си правят кръвни изследвания на липиден профил, за да проверят нивата на липидите в организма. Резултатите от кръвния тест ще покажат стойностите на липопротеините с висока плътност (HDL), наричани още “добър” холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL), известни под наименованието “лош” холестерол, общия холестерол (VLDL+LDL+HDL) и триглицеридите. С повишено внимание трябва да следят нивата на висок холестерол дамите, които са бременни, тези в пременопауза и менопауза.

Висок холестерол по време на бременност

Нивата на холестерола рязко се повишават през бременността. Неглижирането на проблема значително увеличава риска от метаболитни нарушения и ранни заболявания на сърдечно-съдовата система при детето. Добре известно е, че приемът на лекарства в този деликатен период от живота на жената е противопоказен. Единствената възможна алтернатива е своевременната промяна на хранителния режим. Бременните жени трябва да сведат до минимум консумацията на мазни и пържени храни и да включат в менюто си повече плодове и зеленчуци. Двигателната активност, съобразена със физическите възможности и периода от бременността, също ще помогне на бъдещите майки да се преборят с високия холестерол.

Висок холестерол при жени в пременопауза

Жените над 45-годишна възраст трябва да проявяват особено внимание към общото състояние на своя организъм. Неизбежните физически и емоционални промени, съпътстващи пременопаузата, изискват повишено внимание от страна на дамите към нивата на холестерола, триглицеридите, глюкозата и калция в кръвта. За да поддържат техните нормални стойности, жените в пременопауза е добре да се придържат към балансирана диета, която съдържа храни, богати на калций, протеин и омега-3 мастни киселини, плодове, зеленчуци и зърнено-житни култури.

Висок холестерол през менопаузата

Резкият спад в нивото на естрогените през менопаузата повлиява неблагоприятно количеството на холестерола в кръвта. Обикновено в тази фаза от живота на жената „лошият“ холестерол се увеличава за сметка на „добрия“. Препоръчително е дамите да спазват специален хранителен режим, който ще ограничи опасността от сърдечно-съдови заболявания.

За нормални нива на холестерол – изцяло природен продукт

Жените в пременопауза и менопауза могат да понижат високия холестерол и да повишат нивото на „добрия“ с помощта на Липибор / Lipibor®. Всяка капсула от този изцяло природен продукт съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на ниацин, поликозанол и бета-глюкан. Съставките поотделно играят важна роля за регулиране на холестерола. Трите заедно се допълват и имат взаимно усилващ ефект. Липибор е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Може да се приема и от диабетици.

borola
Споделяне