висок холестерол

Висок холестерол – опасни последици за здравето

Холестеролът е вид мастна субстанция, която се произвежда в по-голямата част от черния дроб, а останалата се усвоява от храната, която консумираме ежедневно.
В малки количества холестеролът е необходим на организма, защото поддържа живота и здравето на всеки индивид и всяка една човешка клетка, т.е. има жизненоважна роля за организма. Но високите му нива се свързват със здравословни проблеми, някои от които са сериозни и дори животозастрашаващи.

Какви са здравословните рискове от висок холестерол?

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Високите нива на липиди в кръвта се свързват най-вече с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с кръвоносната система. Когато стойностите на LDL са завишени, е възможно мастната субстанция да се натрупа по стените на артериите, което ги запушва и ги прави по-малко еластични.
Втвърдяването и удебеляването на кръвоносните съдове се нарича атеросклероза. Това затруднява преминаването на кръвта и работата на сърцето, което с времето увеличава риска от сърдечни проблеми и заболявания на кръвоносната система като периферна артериална болест (ПАБ).

Ендокринни нарушения

Жлезите, които произвеждат хормони, използват холестерол, за да произвеждат естроген, тестостерон и кортизол. Тези хормони могат да окажат влияние на нивата на холестерол в кръвта. Естрогенът например повишава стойностите на HDL и понижава LDL. Това е и причина за повишения сърдечен риск при жени в менопауза.
Пониженото производство на тиреоидни хормони (хипотиреоидизъм) води до повишени нива на общия и лошия холестерол. А излишните му нива (хипертиреоидизъм) предизвикват обратен ефект.

Нервна система

Холестеролът е важен компонент от структурата на човешкия мозък. В действителност 20% от холестерола в организма се намира в мозъка.
Истината е, че това мастно вещество е от съществено значение за развитието и защитата на нервните клетки, които осъществяват комуникацията на мозъка с останалата част от тялото. И ако е необходимо малко количество за оптимално функциониране на мозъка, то прекалено високите му нива могат да окажат негативен ефект.
Едно от най-опасните здравословни състояния за мозъка, до които може да доведе излишъкът на холестерол, е мозъчен инсулт.

Храносмилателна система

От холестерола зависи производството на жлъчен сок – субстанция, която съдейства за разграждане и усвояване на хранителните вещества. Но при твърде високи стойности на холестерол в жлъчката излишъкът се превръща в кристали, които след това образуват камъни в жлъчката.

При висок холестерол – понижете нивата му трайно и безопасно

След като нагледно разгледахме основните здравословни рискове от повишените нива на холестерол в кръвта, е време да помислим за трайни и ефективни средства за понижаване на неговите стойности.
Безопасно и ефикасно средство е природният продукт Липибор / Lipibor®. Благоприятният му ефект се отразява на нивата на липидите в кръвта, а действието му се дължи на трите активни съставки – ниацин, поликозанол и бета-глюкан.
Редовният прием на Липибор намалява риска от съпътстващите здравословни състояния вследствие на завишени нива на холестерол и съдейства за поддържане нивата на липидите в норма.

borola
Споделяне