висок холестерол

Висок холестерол – кои са водещите причини?

Специалистите алармират, че трайното повишаване на холестерола в кръвта е предпоставка за редица тежки сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и сърдечна недостатъчност. Промяната в начина на живот значително намалява някои от основните рискови фактори, водещи до развитие на висок холестерол. Преди да пристъпим към увеличаване на физическата активност и придържане към природосъобразен режим на хранене обаче, трябва да се информираме за причините, които причиняват висок холестерол.

Основни причини за висок холестерол

Напреднала възраст

Статистиката сочи, че с напредване на възрастта рискът от висок холестерол значително се увеличава. В най-рисковата група попадат хората, водили нездравословен начин на живот.

Генетична предразположеност

Наследствената обремененост е много по-рисков фактор за появата на висок холестерол от нездравословния начин на живот. Това само по себе си обаче не означава, че човек, при който единият или и двамата родители са с повишен холестерол, задължително ще унаследи това състояние.

Понижена физическа активност

Заседналият начин на живот е сред основните причини за повишаване нивото на холестерола. Умерените физически упражнения с продължителност на тренировката между 20-30 минути са особено подходящи за понижаване на високия холестерол. Препоръчително е да се изгарят минимум 1500 калории седмично. При спазване на тази програма в продължение на 12-16 седмици, нивото на високия холестерол ще намалее с 10-20%.

Лош хранителен режим

Приемът на храни с високо съдържание на мазнини и холестерол също е водеща причина за висок холестерол. Необходимо е да се пристъпи към променя на хранителните навици, за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Едва 7% от калориите за деня трябва да са от наситени мазнини, а приемът на холестерол да се сведе до 200 мг. За да се намали количеството на холестерола, е добре да се консумират ежедневно и храни, богати на фибри.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска от висок холестерол. Излишните килограми в областта на талията са сериозна предпоставка за хиперхолестеролемия. Талията при жените не бива да е повече от 80 см, а при мъжете – 94 см.

Липибор / Lipibor® в борбата с високия холестерол

Липибор се прилага като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот. Оригиналната комбинация от съставки на този природен продукт е разработена с цел понижаване на холестерола в кръвта. Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Съставките поотделно играят важна роля за регулиране на холестерола, а трите заедно се допълват и имат взаимно усилващ ефект.

borola
Споделяне