Висок холестерол и бременност

Висок холестерол и бременност – гореща тема за обсъждане

Висок холестерол в периода на бременност е тема, която силно вълнува бъдещите майки. Кое води до повишаване нивото на мастната субстанция в този деликатен период от живота на дамите, какви са рисковете за здравето и как да се предотвратят? Отговорите на всички тези въпроси ще потърсим заедно в следващите редове.

Виновници за висок холестерол през бременността

Хормонален дисбаланс

Високият естроген е сред главните „отговорници“ за повишаване на холестеролните нива през бременността. Количеството на основния женски хормон се покачва, тъй като женския организъм се подготвя за предстоящото раждане. Това от своя страна влияе на холестерола, като води до завишаване неговите стойности.

Наследственост

Високият холестерол през бременност може да е наследствено обусловен. За отключване на генетичната предразположеност обаче са необходими външни фактори като затлъстяване и заседнал начин на живот.

Хипотиреоидизъм

И намалената функция на щитовидната жлеза може да стане причина за висок холестерол при бременните жени. Когато стойностите на тиреоидните хормони са ниски, черният дроб не може да пречиства качествено кръвта и холестеролът в кръвната плазма се покачва.

Нездравословен начин на живот

Лошите хранителни навици и ниската двигателна активност също могат да доведат до висок холестерол през бременността. Ето защо бременните жени трябва да обръщат подобаващо внимание на диетата и спорта.

Последствия от висок холестерол при бременните и планиращите бременност жени

Американски специалисти са установили, че ако нивата на лошия холестерол в кръвта на жена, планираща бременност са високи, това крие рискове за детето. Оказва се, че то е до 5 пъти по-уязвимо от развитие на висок холестерол в даден етап от живота си. С това обаче опасностите не свършват! Повишените холестеролни нива в организма на малчугана са рисков фактор за възникване на сърдечно-съдови проблеми (инсулт, атеросклероза и инфаркт на миокарда) в бъдеще.

Специалистите са категорични, че когато жената страда от висок холестерол в периода на бременността, рисковете за детето са още по-високи.

Общи стратегии срещу висок холестерол при бременни

С цел намаляване на рисковете за детето се препоръчва жените да осъществяват ефективен контрол над холестерола преди бременността. Първата крачка към това е да променят своя хранителен режим. Препоръчително е да избягват храните, които съдържат наситени мазнини (млечните и месните продукти), захарните изделия (шоколад, торти, бонбони, вафли) и източниците на рафинирани въглехидрати. За сметка на тях могат да включат в ежедневното меню повече храни, богати на омега-3 мастни киселини като тиквата, соята, орехите, сьомгата, морските дарове и лененото семе. Изключителна благоприятна роля върху високите холестеролни нива играе и приемът на витамини и минерали. Той може да се осъществи чрез консумирането на повече плодове и зеленчуци.

Двигателната активност, съобразена с физическите възможности, също ще помогне на бъдещите майки в борбата с високия холестерол.

Изпитан начин за справяне с високия холестерол преди бременност

Друг начин за ефективен контрол над високия холестерол преди бременност е приемът на природния продукт Липибор / Lipibor®. Тази природна алтернатива на статините съдържа уникална тройна комбинация от бета глюкан, ниацин и поликозанол. Всяка съставка поотделно играе важна роля за понижаване на холестерола, а в комбинация с останалите усилва ефекта си. Благодарение на това природният продукт Липибор успешно понижава лошия холестерол (LDL), като същевременно увеличава нивото на добрия (HDL).

Липибор има изключително удобен прием. Дозира се по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, защото синтеза на холестерол е увеличен през нощта. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно – по 1 обед и вечер.

Активните съставки на Липибор се нуждаят от време, за да разгърнат напълно потенциала си. Обикновено положителният ефект върху нивото на холестерол в кръвта се забелязва 6-8 до 12 седмици от началото на приема. Липибор допълнително усилва положителния ефект от диетата и спорта върху високия холестерол.

Предпазва от развитие на атеросклероза, намалява тромбоцитната агрегация и модулира имунната система

Има отлична поносимост и е напълно безопасен. За това свидетелства фактът, че спокойно може да се приема от хора на преклонна възраст, диабетно болни и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне