висок холестерол

Висок холестерол – защо „обича“ зимата?

Появата на висок холестерол няма сезонност, но студените месеци могат да предразполагат към завишаване на нивата му. Как действа зимата на холестерола – разберете в следващите редове.

Как влияят студените месеци върху холестерола?

В разгара на зимата сме. Минусовите температури все по-малко ни предразполагат към активно движение и все повече – към уюта на домашната трапеза. Тези две предпоставки са ключови за поява на висок холестерол.
Традиционно през зимата, консумацията на високомазнинни храни е повишена. Съдържащите се в тях вредни трансмазнини влияят отрицателно на организма. Освен килограмите, те покачват и „лошия“ холестерол.

Ако искаме да се радваме на здравословни холестеролни нива, от менюто си трябва да изключим:

  • подсладените със захар напитки – безалкохолни, нектари и сиропи
  • захарните десерти – торти, шоколади, вафли, бонбони
  • пържените, тлъсти меса и колбаси
  • тестените изделия
  • големите количества алкохол

Проучване е установило, че приемът на умерени количества алкохол е в състояние да повиши нивата на добрия холестерол

Важно е какво пием, но от съществено значение е колко алкохол употребяваме. Умерено количество означава 30 мл концентриран алкохол, 150 мл вино или 350 мл бира. Здравословна за жените е консумацията на 1 от тези питиета дневно, а за мъжете – до 2. Някои учени смятат, че червеното вино предпазва от окисление на лошия (LDL) холестерол. Въпреки това все още не е доказано, че той има предпазващи за организма функции.
Тези данни не бива да ни успокояват, тъй като специалистите не препоръчват употребата на алкохол като средство за превенция. В много напитки се съдържат големи количества захар, които както знаем са противопоказни при висок холестерол.

Ниска физическа активност – висок холестерол

Както споменахме, през зимата физическата активност е силно занижена. А както знам движението е от полза за регулиране на високия холестерол, тъй като предотвратява появата на наднормено тегло и затлъстяването. Ежедневните кратки разходки повишават шансовете ни за успешен изход в борбата с високия холестерол. Ако студът навън ни плаши, то можем да се запътим към фитнеса. Независимо какво ще изберем е добре да се отбележи, че и най-леката физическа активност има положителен ефект.

Подходяща диета при висок холестерол

За да предотвратим завишаване на холестерола или повлияем върху високите му стойности, е нужно да комбинираме движението с подходяща диета. Преминаването към балансиран хранителен режим не е необходимо да е шоково преживяване. Достатъчно е да сме информирани по темата и да имаме упоритостта да се придържаме към здравословен начин на живот. Какви храни да консумираме през зимата, за да нормализираме високия холестерол?

За да поддържаме здравето си и да забравим за проблемът висок холестерол, нека да наблегнем на следните храни:
• пилешко месо
• риба
• млечни продукти с ниска масленост
• извара
• плодове и зеленчуци
• пълнозърнести продукти
• кафяв ориз

Сготвени по здравословен начин, те допринасят за регулиране нивата на холестерола и триглицеридите. Като още един плюс можем да добавим, че са идеално попълнение към балансираната диета при отслабване.

Помогнете на здравето си – регулирайте по естествен начин високия холестерол

За понижаване на високите холестеролни нива, в комбинация с движението и рационалния хранителен режим, специалистите препоръчват приема на Липибор / Lipibor®.

Липибор е изцяло натурален продукт, чието съдържание е уникална комбинация от мощни съставки. Всяка капсула Липибор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Трите заедно се допълват и взаимно усилват ефекта си. Липибор се прилага успешно с цел подобряване на холестеролните нива в кръвта. Липибор има благоприятно действие върху понижаването на общия холестерол, като в същото време повишава „добрия“ холестерол. Продуктът може да се приема при повишена тромбоцитна агрегация, както и от по-възрастни хора или такива с понижена функция на черния дроб. Липибор няма странични показания и е безвреден при продължителна употреба.

borola
Споделяне