висок холестерол

Висок холестерол – влияние върху репродуктивното здраве

Партньорите с висок холестерол са изложени на риск от безплодие. С тази смразяваща кръвта прогноза наскоро излязоха учени от Университета в Бъфало, Ню Йорк, САЩ. Кое им дава основание да смятат, че във високи количества мастната субстанция, произвеждана от черния дроб, се превръща в своеобразно контрацептивно средство, ще узнаете в настоящата публикация.

Висок холестерол и безплодие – каква е връзката?

„Организмът използва холестерол, за да произвежда полови хормони както при мъжете, така и при жените. Ключовата роля на мастното вещество, което служи за прекурсор на тестостерона и естрогена при хората, ни наведе на мисълта, че то има отношение към зачеването“, обяснява подтика си да проведе проучването неговият главен автор д-р Енрике Шистерман. За да провери хипотезата, той и екипът му подлагат на обстоен анализ 501 двойки, които безуспешно се опитват да се сдобият с дете. Тъй като са част от мащабно изследване, проследяващо влиянието на външните фактори на средата и начина на живот върху фертилитета, партньорите на възраст между 18 и 44 години не са се подлагали на лечение за безплодие.

Учените вземат кръвни проби от участниците, за да измерят нивото на холестерола в кръвта им. Интересуват ги стойностите на свободния (неестерифициран) холестерол. Количеството на триглицеридите и липопротеините с висока плътност не са обект на проучването. За да изчислят вероятността за зачеване, използват статистически инструмент, наречен fecundability odds ratio (FOR), който въз основа на серумния холестерол на партньорите, „предвижа“ шансът им да се сдобият с наследник.

По време на 12-месечното изследване 347 двойки забременяват, 54 не успяват да го сторят, а останалите 100 се оттеглят от експеримента. При сравнителният анализ на резултатите учените установяват, че партньорите, които не са успели да заченат, имат висок холестерол. „Успяхме да докажем, че хиперхолестеролемията влияе негативно върху плодовитостта. В научните среди отдавна се прокрадваше хипотезата, че високият холестерол възпрепятства зачеването, но ние сме първите, които приведохме доказателства за това“, не крие радостта от успеха д-р Шистерман.

Ефективен природен начин за понижаване на високия холестерол при планиране на бременност

Позовавайки се на изследването на американските учените, водещи наши специалисти по репродуктивно здраве приканват двойките, които планират да се сдобият с наследник, зорко да следят нивата на холестерола в кръвта. Ако количеството на мастното вещество е завишено, своевременно трябва да предприемат мерки, за да го понижат. Прекрасно допълнение към промяната в хранителните и двигателните им навици е мощният природен продукт Липибор / Lipibor®. Тройното допълващо се действие на високопречистените екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан намалява високия холестерол и повишава „добрия“ холестерол (HDL). Положителният ефект върху контрола на холестерола се проявява 6-8 до 12 седмици след началото на приема. Липибор е напълно безопасен и не притежава странични ефекти.

borola
Споделяне