високи триглицериди

Високи триглицериди при слаби хора – причини

Триглицеридите са вид мастна субстанция, която циркулира в кръвния поток. Когато са в нормални граници, те не застрашават здравето, но когато са завишени, повишават риска от сърдечни и метаболитни проблеми. Поради тази причина редица учени смятат, че нивата им са добър показател за метаболитното здраве на всеки един индивид.

Прието е, че хората с наднормено тегло и затлъстяване са най-предразположени към повишени нива на липиди в кръвта. Но това, оказва се, съвсем не е така. А причината е, че нивата на триглицериди се влияят от количеството и вида храна, която консумираме, а не толкова от теглото. Наднорменото тегло, разбира се, е следствие от завишен калориен прием и никой не подлага под съмнение тази взаимовръзка.

Но каква е причината някои хора с нормално телесно тегло да имат високи триглицериди?

Прекомерна консумация на захар

Храните, които са с високо захарно съдържание, могат да повишат нивата на триглицериди в кръвта, независимо от теглото на човек. За да намалите риска от повишени нива на липиди в кръвта, ограничете консумацията на всички храни, които съдържат голямо количество захар. Такива са газираните напитки, всякакви бонбони, шоколади, сиропи, сладолед и много други.

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидратни храни, като бял хляб, бял ориз и паста, бързо се превръщат в захар в организма и също водят до повишени нива на триглицериди в кръвта.

Алкохол

Независимо от теглото, алкохолът повишава нивата на триглицериди в кръвта. Според Американската сърдечна асоциация дори и малки количества алкохол оказват голям негативен ефект върху нивата на липиди в кръвта.

Неправилен избор на мазнини

Хората с нормално тегло могат да повишат нивата на триглицериди в кръвта в зависимост от вида мазнини, които консумират. Редица специалисти определят трансмазнините и хидрогенираните мазнини като най-вредни. Препоръчва се те да се заменят със здравословните им варианти. Такива са:
Мононенаситени мастни киселини (омега-9 мастни киселини) – зехтин, маслини, ядки и авокадо.
Омега-3 мастни киселини – сардини, сьомга и др.

Ефективно решение срещу високи триглицериди

Независимо от теглото, тренировките и движението са важна част от навиците, които поддържат нивата на липидите в норма. Редовната физическа активност и хранителният режим, лишен от вредни продукти, са в основата на поддържане на здравословни нива на липидите в кръвта.

В допълнение към тях може да се добавят природни средства, които регулират нивата на триглицеридите, без странични негативни ефекти. Именно такъв природен продукт е Липибор / Lipibor®, който се прилага като помощно средство към здравословните практики, за които споменахме по-горе и освен триглицеридите, съдейства и за понижаване нивата на холестерол в кръвта.

borola
Споделяне