високи триглицериди

Високи триглицериди – издайнически сигнали и естествени решения

Наличието на високи триглицериди в кръвния серум дълго време може да остане незабелязано. Обикновено засегнатите научават ненадейно, че стойностите на мастната субстанция са над нормата след провеждане на рутинни изследвания. А биха могли да си спестят неприятната изненада, ако се вслушват в знаците, които им подава тялото…

Издайнически симптоми на високи триглицериди

Мастни плаки по кожата

Появата на жълтеникави мастни плаки с форма и големина на лещено зърно около очите, лактите и пръстите се свързва с високи триглицериди в кръвта. Медицинското наименование, което носят тези кожни образувания, е ксантелазма. Опитът сочи, че се срещат по-често при възрастните хора, пациентите с метаболитни проблеми, диабет и билиарна цироза.

Затлъстяване

Натрупването на прекомерно количество мастна тъкан в организма също е индикатор за високи триглицериди. Хората с излишни мазнини около корема по правило попадат в най-рисковата група.

Промени в ретината

Наличието на участъци от ретината с бяло оцветяване е сред признаците за високи триглицериди. За съжаление те не могат да бъдат установени с невъоръжено око. Откриват се единствено след провеждане на очен преглед.

Акне

Всички прояви на кожното заболяване като бели пъпки, черни точки, комедони, кисти и нодули издават повишени стойности на триглицериди в кръвта.

Въпреки че при двата пола повечето симптоми на хипертриглицеридемия си приличат, има и известни различия. Типичните признаци на високи триглицериди при дамите са мускулно-ставните болки и хронична умора (фибромиалгия), повишеното желание за прием на сладки храни и косопадът. При мъжете със завишени стойности на триглицериди се наблюдава задържане на течности, главоболие и поява на брадавици в областта на подмишниците и шията.

Поради неспецифичния характер на изброените симптоми, всички, които имат съмнение, че имат завишени стойности на триглицеридите, трябва да помолят личния си лекар да им назначи изследване на липидния профил.

Общи стратегии за намаляване на високи триглицериди

Ако след провеждане на кръвния тест се установи, че количеството на триглицериди в кръвта действително е над допустимата норма, засегнатите незабавно трябва да предприемат мерки за намаляването му. Увеличаването на двигателната активност и придържането към балансиран начин на хранене са доказали своята ефективност за справяне с проблема. Препоръчително е да се практикуват аеробни упражнения като бързо ходене, бягане, плуване и каране на колело 3-4 пъти седмично в продължение на 30 минути. Добре е ежедневното меню да е богато на зърнени храни, свежи плодове и зеленчуци, и меса с ниско съдържание на мазнини.

Най-сигурният начин за понижаване на високи триглицериди

Всички, които искат сигурно и трайно да намалят високите триглицериди, задължително трябва да добавят към спорта и правилното хранене приема на Липибор / Lipibor®. Този 100% натурален продукт представлява рационална комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Благодарение на мощното взаимодопълващо действие на трите активни съставки Липибор е в състояние да върне показателите на триглицеридите обратно в норма. Ползите от приема му обаче не се изчерпват дотук. При редовно и продължително използване Липибор понижава лошия и увеличава добрия холестерол. Редица клинични изследвания сочат, че положителният ефект върху контрола на холестерола се наблюдава 6-8 до 12 седмици след началото на приема. Липибор е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Поради това може да се употребява от диабетици, хора на преклонна възраст и болни с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне