Високи стойности на холестерола – какви са опасностите?

Много хора си мислят, че холестеролът е опасно и отровно, от което трябва да се страхуват като от огън. В действителност, холестерол има в тялото на всеки човек.
Холестеролът отговаря за производството на мъжки и женски полови хормони; без него не може да се синтезира витамин D.

Какво се случва, когато стойностите на холестерола се повишат?

Холестеролът не се разтваря във вода и не се извежда от организма по естествен начин; ако е твърде много, той се озовава в кръвоносните съдове. Постепенно се натрупва и започва да пречи на кръвния поток.

Холестероловите плаки могат напълно да запушат кръвоносните съдове, което може да доведе до развитие на сериозни заболявания и даже смърт.

Най-честите заболявания, причинени от висок холестерол:

  • блокиране на кръвотока на каротидните артерии заплашва с нарушение на мозъчния кръвоток и инсулт;
  • блокиране на кръвотока на коронарните артерии може да стане причина за стенокардия, сърдечен пристъп и исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда;
  • запушване на периферните артерии често води до заболявания на крайниците.

Високият холестерол е пряка заплаха за здравето и живота; стойностите на холестерола в кръвта трябва да се следят.

Защо холестеролът се повишава?

Основните причини за повишаване на холестерола са следните:

Наследствена предразположеност – ако ваши родственици са с високи стойности на холестерол в кръвта, вие трябва да се изследвате периодично;

Географска ширина – доказано е, че при японците нивата на холестерол са много ниски, в сравнение с тези на жители в която и да е друга европейска страна. Съществуват предположения, че тези различия, се дължат на японската култура на хранене.

Стрес и нервно напрежение – организмът реагира тежко на продължителен и постоянен стрес и отговаря на него по различен начин.

Възраст – хората на възраст над 55 години са с повишени стойности на холестерол в кръвта.

Как да разпознаем високият холестерол?

Натрупването на холестерол в кръвоносните съдове се случва без симптоми. Кръвният анализ е основен при диагностика на стойностите на холестерол в кръвта. Този анализ следва да се прави веднъж през няколко години, дори и ако липсват притеснения.

Какво правим, ако диагнозата е “висок” холестерол?

Когато нивото на холестерол в кръвта е по-високо от нормалното, специалист препоръчва придържане към диета с ниско съдържание на мазнини и физическа активност. Спазвайки установеният режим, може да се намали риска от запушване на съдовете до минимум. Кръвни тестове за анализ и проследяване на стойностите на холестерол в кръвта се правят веднъж на няколко месеца. Дори и след като проблемът с високия холестерол бъде решен, е необходимо внимателно да се следи неговото ниво през целия живот, за да се избегнат рецидиви.

borola
Споделяне